Alexander Gottlieb Baumgarten sa narodil

17.07.2013 06:56

17. júla 1714 sa v Berlíne narodil Alexander Gottlieb Baumgarten, nemecký filozof, nadväzujúci na Ch. Wolffa a Leibniza. Zomrel 26. mája 1762 vo Frankfurte nad Odrou.

Zaviedol termín „estetika“, ktorým označil teóriu o zmyslovom poznaní, postihujúcom a tvoriacom krásno a vyjadrujúcom sa v umeleckých obrazoch na rozdiel od logiky ako vedy o rozumovom poznaní. Baumgarten dopomohol k formovaniu estetiky ako samostatnej filozofickej disciplíny.

"Nemci jediní používajú dnes slovo estetika na označenie toho, čo iní nazývajú kritikou vkusu. Zakladá sa na klamnej nádeji vynikajúceho analytika Baumgartena, že krásne sa dá kriticky posudzovať podľa rozumových princípov a že z pravidiel tohto posudzovanie sa dá urobiť veda. Toto úsilie je však márne, lebo hlavné zdroje týchto pravidiel alebo kritérií sú čisto empirické, čiže nikdy nemôžu slúžiť ako určité apriórne zákony, ktorými by sme sa mali riadiť, ak vyslovujeme úsudok o vkuse. Naopak, tento úsudok je ozajstnou skúškou správnosti spomenutých pravidiel. Preto by malo toto pomenovanie alebo zaniknúť, alebo by malo byť vyhradené pre náuku, ktorá je ozajstnou vedou (čím by sme sa zároveň priblížili reči i chápaniu antiky a jej slávnemu deleniu poznania na "αι δθητάχαι νοητά"), alebo by bolo potrebné podeliť sa oň so špekulatívnou filozofiou a estetiku chápať sčasti v transcendentálnom, sčasti v psychologickom zmysle." Immanuel Kant: Kritika čistého rozumu. Prel. Münz, T. Bratislava: Pravda, 1979 s. 76

 

 

Zdroj: wikipedia.org

https://hubpages.com/hub/aesthetics

 
Detect language » Hungarian