Charles John Huffam Dickens sa narodil

07.02.2013 05:48

7. februára 1812 sa v Landporte pri Portsmouthe v Anglicku narodil Charles John Huffam Dickens (pseudonym Boz), anglický spisovateľ.

Zomrel 9. júna 1870 v Rochestri v Anglicku.

Dickens bol veľmi usilovný spisovateľ, obľúbený a ochotný rozprávač, ale taktiež rád hrával v dobročinných divadelných predstaveniach.

Amatérsky za zaoberal kriminológiou, špiritizmom a hypnotizérstvom, rád sa dobre zabavil a prechádzal prírodou i denným a nočným Londýnom.

Býval tiež škriepny a hysterický, a taktiež nie vždy dobre vychádzal so svojimi vydavateľmi.

Od roku 1853 verejne predčítaval zo svojich diel. Celkovo uskutočnil 471 takýchto literárnych posedení, na ktorých ho najviac lákal a fascinoval živý kontakt s poslucháčmi. V roku 1857 sa zamiloval do herečky Ellen Ternanovej a v roku 1858 sa rozviedol so svojou manželkou, čím vyvolal nielen spoločenský škandál, ale i zmenšil okruch svojich priateľov.

V roku 1860 kúpil a opravil dom v Rochestri, kde žil až do konca života.

V roku 1865 pri návrate z Francúzska, kde bol s Ellen Ternanovou a jej matkou, prežil veľké železničné nešťastie pri meste Staplehurst v Kente. V rokoch 1867 - 1868 podnikol ďalšie turné do USA a v roku 1870 bol prijatý na hodinovej audiencii kráľovnou Viktóriou.

Od detstva trpel na problémy s obličkami a keď sa k nim na začiatku 60. rokov pridružili aj srdcové problémy, začal veľmi rapídne chradnúť. Zomrel náhle pri písaní svojho posledného románu Gad’s Hill, pochovaný je vo Westminsterskom opátstve.

Dickens je jedným z najväčších anglických prozaikov 19. storočia a je považovaný za druhého najlepšieho anglického spisovateľa, hneď po dramatikovi Williamovi Shakespearovi. Napísal takmer 20 románov, z ktorých mnohé vychádzali na pokračovanie v časopisoch.

Jeho tvorba sa vyznačuje humorom, vrúcnosťou, súcitom a častým pátosom, ktoré sprevádzajú jeho rozprávanie o živote viktoriánskeho Anglicka vrátane všadeprítomného utrpenia a nespravodlivosti, zvyčajne stojacich v centre autorovej kritickej pozornosti. V jeho tvorbe sa objavujú aj autobiografické črty (napr. uvrhnutie otca do väzenia pre dlžníkov, ktoré zobrazil v románe Malá Doritka a David Copperfield).

Stvoril množstvo nezabudnuteľných postáv, ako sú Uriáš Heep, Scrooge alebo pán Pickwick. Prvé literárne diela začal uverejňovať v roku 1833 v časopisoch pod pseudonymom Boz. Sériu humoristických čŕt The Posthumous papers of Pickwick Club (Pamäti Klubu Pickwickovcov) písal na objednávku a uverejňoval v zošitoch.

Pickwikovci mu otvorili dvere k sláve a materiálnej istote. 24-ročný spisovateľ, ktorý vynikal jemným humorom, sa ocitol na vrchole literárneho úspechu.

V seriáli veľkých románov, ktoré nasledovali na rozdiel od úsmevnosti Pickwickovcov prevládajú temnejšie tóny. V časopise Bentley’s Miscellany vychádzal na pokračovanie Oliver Twist a v mesačných pokračovaniach aj román Nicholas Nickleby.

Romány The old Curiosity Shop (Starožnícky obchod) a Barnaby Rudge vychádzali ako časť seriálu Master Humphrey’s Clock (Hodiny mladého pána H.).

Výsledkom jeho cesty do Ameriky boli veľmi kritické diela American Notes (Americké poznámky) a časť románu Martin Chuzzelewit. Vystupoval aj v ochotníckom divadle a vo forme prednášok čítal svoje Vianočné príbehy. Medzi rokmi 1843 - 1867 písal každý rok jednu „vianočnú“ knihu alebo novelu (okrem rokov 1847 a 1849), nazývané Christmas Books (Vianočné knihy) , z ktorých prvá bola kniha s názvom A Christmas Carol in Prose (Vianočná koleda).

Nasledujúci rok vyšli ďalšie príbehy, The Chimes (Novoročné zvony), The Cricket on the Heart (Cvrček na ohnisku), The Battle of Life (Boj života) a ďalšie. Označoval ich za rozmarné masky, vzbudzujúce láskyplnosť a zdržanlivosť, čo prispelo k jeho popularite.

Zdroj: wikipedia.org