Sergej Vasilievič Lukianenko sa narodil

11.04.2014 06:03

11. apríla 1968 sa v Karatau v Kazachstane narodil Sergej Vasilievič Lukianenko, je autor desiatok poviedok a románov na tému sci-fi a fantasy.

V roku 1990 doštudoval medicínu v obore lekár – terapeut. Do roku 1996 žil v Alma–Ate, potom sa presťahoval do Moskvy. Najprv nejakú dobu pracoval ako psychiater, neskôr sa stal zástupcom šéfredaktora časopisu Svety. Od roku 1995 sa venuje výhradne písaniu kníh.

Medzi jeho najlepšie diela patrí rozsiahla trilógia utvorená z románov Hranica snov, Vládcovia ilúzií a Tiene snov. Býva označená ako netradičná space opera, niekedy dokonca za filozofickú space operu. Ďalšie trilógie tohto autora, ktoré stoja za zmienku, sú Dneska, mami! a Lord z planéty Zem.

Sergej Lukjanenko sa stal známym aj prostredníctvom internetu. Jeho kniha Bludisko odrazov sa v Rusku stala kultovou a stiahli ju desiatky tisíc ľudí. Pokračovanie knihy je román Klamúce zrkadlá. Najväčšiu slávu však Sergej Lukjenenko získal vďaka románu Nočná hliadka, na ktorý nadväzujú romány Denná hliadka a Súmračná hliadka. Príbehy o boji síl Svetla a Tmy v uliciach dnešnej Moskvy sa v Rusku tešia obrovskej popularite – obzvlášť potom, čo sa v roku 2004 objavila filmová verzia prvého dielu. Film videlo rekordné množstvo divákov a už sa chystá pokračovanie.

 

Zdroj: wikipedia.org