Umberto Eco sa v najnovšom románe vybral na Pražský cintorín

03.03.2012 14:53

Najnovší román od Umberta Eca Pražský cintorín je fikciou o pravdivom protižidovskom sprisahaní. Knihu predstavia v Martinuse.

Umberto EcoZdroj foto: recherche.nouvelobs.com

BRATISLAVA 28. februára (WEBNOVINY) - V bratislavskom kníhkupectve Martinus.sk na Obchodnej ulici predstavia v utorok 6. marca o 18:00 knihu Pražský cintorín od svetoznámeho spisovateľa Umberta Eca.
Na besede o autorovom najnovšom románe sa zúčastní jeho slovenský prekladateľ Stanislav Vallo. Fikcia o pravdivom protižidovskom sprisahaní je už v slovenských kníhkupectvách. Svetový bestseller 80-ročného Umberta Eca vyšiel v slovenčine vo Vydavateľstve Slovart.
Pražský cintorín je podľa anotácie "podmaňujúcou freskou s množstvom postáv a príbehov. Eco stiera hranice medzi historiografiou a románom. Kniha je zároveň aj veľkou učebnicou, v ktorej Rozprávač rafinovane spriada krvavý obraz európskych dejín od zjednotenia Talianska, cez Parížsku komúnu, až po vznik Protokolov sionských mudrcov."
Napriek názvu sa však hlavný hrdina do českej metropoly nikdy nevyberie. Román Pražský cintorín vyšiel pod originálnym názvom Il cimitero di Praga po prvý raz v roku 2010. O rok neskôr vyšiel v českom preklade a tento rok sa konečne dostal aj na slovenský trh.
Umberto Eco sa narodil v roku 1932 v talianskej Alessandrii. Je historikom, filozofom, estetikom, semiotikom a spisovateľom. Pracoval ako kultúrny redaktor vo verejnoprávnej televíznej spoločnosti Radiotelevisione Italiana, neskôr vo vydavateľstve Bompiani, bol odborným asistentom na Universita degli Studi di Torino (UNITO) a od roku 1971 prednáša na Alma Mater Studiorum Universita di Bologna (UNIBO).
Je autorom mnohých odborných publikácií, esejí, románov i kníh pre deti. Medzi jeho najznámejšie knihy patria Meno ruže (1980), Foucaultovo kyvadlo (1988), Ostrov včerajšieho dňa (1994), Baudolino (2000) či Tajuplný plameň kráľovnej Loany (2004).

Zdroj: SITA, 28. februára 2012 11:18
https://www.webnoviny.sk/kultura/umberto-eco-sa-v-najnovsom-romane-vybr/470316-clanok.html?from=section_article