Vladimir Vladimirovič Majakovskij zomrel

14.04.2014 07:45

14. apríla 1930 zomrel Vladimir Vladimirovič Majakovskij, ruský prozaik, básnik a dramatik. Narodil sa 19. júla 1893.

Narodil sa v rodine lesníka v gruzínskom meste Bagdadi. Po smrti otca (1906) sa rodina presťahovala do Moskvy, kde sa práve utvárali revolučné snahy. Mladý Majakovskij sa k nim pridal. Už v dvanástich rokoch sa z neho stal boľševik - propagandista. V štrnástich ho za to zatkli, ale prepustili. V pätnástich ho zatkli znova za držanie zbrane a propagáciu (z obvinenia držania zbrane mu pomohol Machmudbekov, priateľ jeho otca [chýba citácia]). Jedenásť mesiacov si ale odsedel. Toto obdobie ho výrazne ovplyvnilo, čítal klasikov a zlepšoval sa. Umiestnený bol v cele 103 na Butyrke, kam ho premiestnili za trest. Po prepustení mal ísť na tri roky do vyhnanstva na Sibír, ale Machmudbekov mu z toho opäť pomohol.

Po odchode z väzenia sa stal aktívnejším. Písal, recitoval a zoskupil okolo seba skupinku tzv. futuristov. Tiež kreslil plagáty (bol mimoriadne výtvarne nadaný). Známe sú jeho mužné recitácie. Po revolúcii začal cestovať po svete, no toto obdobie bolo pre neho asi najväčším sklamaním. Revolúcia ho živila a keď skončila, mohol písať už len milostné básne. Roku 1930 sa zastrelil (doteraz nie je jasné či revolver držal on[chýba citácia]).

 Stal se zakladateľom ruského futurismu, ktorý ovplyvnil celú sovietskú literatúru. Písal tiež filmové scenáre a detskú literatúru.

 

Zdroj: wikipedia.org