Zomrel pesničkár Velinský, folkármi milovaný Kapitán Kid

03.03.2012 17:17

V ústeckej Masarykovej nemocnici zomrel v nedeľu ráno spisovateľ, textár, pesničkár, hudobník a nakladateľ Jaroslav Velinský, známy pod prezývkou Kapitán Kid. Bolo mu 79 rokov.

Pesničkár Jaroslav Velinský, známy ako Kapitán Kid, zomrel v 79 rokoch (19. februára 2012). | Foto: Martin Adamec, MF DNES

„Česká hudobná i literárna verejnosť stráca v Jaroslavovi Velinskom výraznú postavu, ktorá značne ovplyvnila tvorbu rady ďalších autorov v oblasti trampskej a folkovej piesne a ktorá sa svojím literárnym dielom zaradila medzi najznámejších autorov českej detektívnej ale aj sci-fi a dobrodružné literatúry,“ uviedol člen rady festivalu Porta Josef Vejlupek.

Velinský podľa neho do posledných dní svojho života pracoval; pripravoval so svojimi kolegami scenár relácie Potlach s Kidem na tohtoročný Medzinárodný festival Porta a tiež diktoval text svojho posledného literárneho diela. Jeho priatelia rozhodli, že Potlach s Kidom usporiadajú 14. júna ako spomienkový program na svojho kamaráta.

Velinský sa narodil 18. decembra 1932 v Prahe, kde prežil i mladosť. Počas života vystriedal množstvo zamestnaní. Bol baníkom, sústružník, strážcom aj opravárom. V 50. rokoch rokoch napísal prvé trampské piesne, aktívne sa zapojil do trampského hnutia a v roku 1967 sa v Ústí nad Labem podieľal na vzniku festivalu Porta. Za činnosť v oblasti kultúry v roku 2010 dostal Cenu primátora mesta Ústí nad Labem.

 

Zdroj: 19. února 2012  16:03

https://kultura.idnes.cz/zemrel-pisnickar-velinsky-folkari-milovany-kapitan-kid-pjb-/hudba.aspx?c=A120219_160459_hudba_jaz