Agatha Christie zomrela

12.01.2014 07:00

12. januára 1976 vo Wallingforde zomrela Agatha Christie, pôvodným menom Agatha Mary Clarissa Miller, britská spisovateľka detektívnych románov. Písala aj pod pseudonymom Mary Westmacott. Patrí medzi klasikov detektívneho žánru. Narodila sa 15. septembra 1890 v Torquay.
Hercule Poirot vystupuje celkom v 33 románoch a mnohých poviedkach. Agatha Christie vytvorila okrem Poirota aj ďalšiu úspešnú postavu -- milú staršiu dámu so starodievčenskými viktoriánskymi spôsobmi, slečnu Jane Marplovú, ktorá vďaka životu na dedine St. Mary Mead dokonale spoznala ľudskú povahu, čo jej umožňuje mnohokrát triumfovať nad políciou v riešení zložitých kriminálnych prípadov. Slečna Marplová bola predstavená po prvýkrát v románe Vražda na fare (The Murder at the Vicarage) v roku 1931.
Agatha Christie pod menom Mary Westmacottová napísala šesť psychologických románov. Pridala ešte devätnásť zväzkov detektívnych poviedok, štrnásť divadelných hier s detektívnym námetom, dve diela literatúry faktu a knihu básní.
Množstvo príbehov, či už s Herculom Poirotom alebo slečnou Marplovou, bolo úspešne sfilmovaných. Medzi najznámejšie filmové a televízne adaptácie patrí spracovanie príbehov Orient Express, Napokon nezostal už nik (And Then There Were None) či Smrť na Níle (Death on the Nile).
O úspechu Agathy Christie vypovedajú aj čísla. Doteraz boli na celom svete predané vyše dve miliardy výtlačkov s jej dielami. Viac exemplárov má zatiaľ už len Biblia a diela od Shakespeara.

Zdroj: wikipedia.org