Anne Brontëová sa narodila

17.01.2014 06:38

17. januára 1820 sa v Thorntone v Yorkshire sa narodila Anne Brontëová (pseudonym Acton Bell), anglická spisovateľka, sestra spisovateliek Charlotty Brontëovej, Emily Brontëovej a básnika a maliara Patricka Branwella Brontë. Zomrel 28. mája 1849 v Scarborough v Anglicku.

Narodila sa v Thorntone v Yorkshire ako posledná zo šiestich detí Patricka Brontë a jeho manželky Marie Branwellovej Brontëovej. Jej matka zomrela na rakovinu o rok neskôr, v roku 1821, po presťahovaní rodiny do Haworthu, kde jej otec Patrick Brontë bol vymenovaný za doživotného kaplána. V roku 1825 dve z jej starších sestier - Maria a Elizabeth - zomreli na tuberkulózu, ktorú dostali počas pobytu na škole Clergy Daughters' boarding school v Cowan Bridge v Lancashire. Veľa sa písalo o vplyve ich smrti na jej ňu a jej súrodencov, ako i o pravdepodobnom vplyve na ich neskoršiu tvorbu.

Anne navštevovala školu Miss Wooler's school na Roe Head v Huddersfielde a v rokoch 1839 - 1845 pracovala ako guvernantka a svoj voľný čas využívala na písanie, s ktorým začala už v detstve spolu so svojimi dvoma sestrami, Charlottou a Emily. Ich prvá publikácia, ktorou bol zväzok poézie, vyšla pod pseudonymami v roku 1846, rok po tom, ako začala písať svoj prvý román Agnes Grey (Anges Greyová), ktorý vydala spolu s troma zväzkami románu Wuthering Heights (Búrlivé výšiny) od jej sestry Emily, len mesiac po tom, čo vyšiel román ich sestry Charlotty Jane Eyre (Jana Eyrová). Jej druhý a posledný román The Tenant of Wildfell Hall sa objavil v roku 1848, krátko pred smrťou jej brata Branwella a jej sestry Emily Brontëovej (Branwell zomrel v septembri a Emily v decembri roku 1848).
Anne zomrela v Scarborough, kam sa odišla liečiť po dlhej chorobe. Tu je tiež pochovaná na cintoríne pri kostole sv. Márie.

Dielo

  •     1846 - Poems by Currer, Ellis and Acton Bell, zbierka básní sestier Brontëových
  •     1847 - Agnes Grey (Agnes Greyová)
  •     1848 - The Tenant of Wildfell Hall


Zdroj: wikipedia.org