Božena Slančíkova - Timrava

08.08.2011 19:07

Timrava sa narodila pred 140 rokmi

Uplynulo 140 rokov od narodenia slovenskej prozaičky, autorky poviedok a noviel, dramatičky, poprednej predstaviteľky druhej vlny literárneho realizmu v próze, národnej umelkyne Boženy Slančíkovej.

 

Pracovala s ľuďmi..

Narodila sa 2. októbra 1867 v mnohopočetnej rodine evanjelického farára v Polichne. Vyrastala v intelektuálskej, národne uvedomelej rodine a viacerí z jej súrodencov boli neskôr tiež literárne činní. Po ukončení meštianskej školy v Banskej Bystrici pracovala okrem iného v Slovenskom národnom múzeu v Martine a ako opatrovateľka v materskej škôlke. V roku 1945 sa odsťahovala k príbuzným do Lučenca, kde aj neskôr 27. novembra 1851 zomrela.

 

Nevzdelaná a múdra

Literárne vzdelanie si dopĺňala čítaním domácej i zahraničnej literatúry. Pseudonym Timrava si zvolila podľa obľúbenej studničky. Prostredie svojej mladosti i literárne začiatky neskôr opísala v autobiografickej novele Všetko za národ, zážitky zo slovenského malomestského prostredia opísala v novele Skúsenosť.

 

Život v ústraní a znalosť ľudí

Žila mimo centra spoločenského a kultúrneho diania, v ústraní, v dedinskom prostredí, jej literárne a kultúrne obzory rozširovala rodina a mnohé stretnutia so známymi. Vo svojich dielach podávala dokonalý opis ľudí a ich mentality, vlastností a zmýšľania. Kritizovala súdobé politické a národnostné problémy a nerozpakovala sa kritizovať v tej dobe hlavné myšlienkové prúdy, či praktiky bežného dedinského života. Príbehy zasadzovala zväčša do dedinského alebo malomestského prostredia svojho rodného kraja a mnohé z nich sú založené na jej vlastných skúsenostiach a príbehoch z jej života.

 

Do roku 1896 uverejňovala svoje diela len v periodikách, neskôr vydávala samostatné knižné diela. Hoci sa v jej dielach často vyskytoval ako hlavný motív láska, nikdy sa k nej nestavala sentimentálne, poukazovala skôr na vypočítavosť, čím sa odlišovala od predošlej slovenskej prózy. Začínala s rukopisnými veršami Pesničky. Napísala zhruba 70 "pesničiek", neskôr sa orientovala na prózu. Napísala množstvo noviel, niekoľko poviedok a divadelných hier.

 

Vnútorný svet postáv

Vo svojej tvorbe opustila tradičný národno-spoločenský problém predchádzajúceho pokolenia, spor o úlohe zemianstva v boji o národnú záchranu a nahradila ho vykreslením vnútra postáv a vzťahu ľudí k sociálnej realite. Spoznala zákonitosti svojej doby a dokázala ich vyjadriť aj na malej ploche príbehu. Venovala sa súčasnej spoločenskej problematike - problematike vysťahovalectva, vojne, ktorú odsúdila, vzťahu muža a ženy a pod. Svoje postavy viedla k tomu, aby sa proti životu, ktorý ich gniavil, búrili.

 

Ironický rukopis

Charakteristické pre ňu bolo úsilie o nový výraz textu, ktorý spočíval na využívaní viacvýznamovosti slova. So sarkazmom zobrazila pomery v slovensky národne orientovanej spoločnosti a kriticky opísala jej malomeštiacke neduhy. Pri ironickom tóne sa sústreďovala na psychológiu hrdinov, ktorí sú vnútorne samým protirečením. Konfrontovala konanie svojich postáv s ich cítením a myslením, a tak vytvárala svojskú formu vnútorného monológu.

 

Národná umelkyňa

Jej dielo znamená vrchol slovenského realizmu, svojím dôrazom na psychológiu postáv, životným pocitom, je však už blízke tvorbe slovenskej moderny. Tvorbu Boženy Slančíkovej-Timravy ocenili v roku 1937 štátnou cenou za novelu Dve doby a v roku 1947 jej udelili titul národná umelkyňa.

 

 

Ďalšie informácie tu:

https://kniznica-sgzp.webnode.sk/news/slovenske-zeny-co-boli-trochu-popredu/

 

 

Autorka: Dana, 2. októbra 2007 06:00

Zdroj: https://dnes.atlas.sk/showbiz/131769/timrava-sa-narodila-pred-140-rokmi-