Dvojicu Lasica - Satinský spojil Hviezdoslavov Kubín

20.10.2011 06:51

Kto by na Slovensku nepoznal dvojicu Lasica - Satinský? Hoci Július Satinský zomrel už takmer pred siedmimi rokmi, scénky na obrazovkách stále žijú. Málokto však vie, že obľúbenú dvojicu spojil Hviezdoslavov Kubín.
Minulý týždeň si Česká televízia v cykle Príbehy slávnych pripomenula nedožité 68. narodeniny slovenského herca a humoristu Júliusa Satinského i dvadsať rokov od chvíle, keď tento umelec s dušou dieťaťa získal titul zaslúžilý umelec. Takmer pol storočia bol Satinského nerozlučným spoločníkom Milan Lasica. Obaja vyštudovali dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení v Bratislave, no ich životné cesty sa stretli už skôr. Ako vyhlásil Milan Lasica v minulotýždňových Príbehoch slávnych, miestom, ktoré profesne i ľudsky spojilo slávnu dvojicu takmer na polstoročie, bol Dolný Kubín.
„Stretli sme sa už skôr, v Pionierskom paláci v Bratislave, kde Julo účinkoval ako Dedo Mráz, ktorý stretol v hore dvanásť mesiačikov. Nebolo to nič bližšie. O nejaký čas sme sa stretli znova, na recitátorskej súťaži Hviezdoslavov Kubín. Ten týždeň, ktorý sme spolu strávili v Dolnom Kubíne, nás v podstate dal dohromady," rozprával Milan Lasica. „Obaja sme boli prví vo svojich kategóriách - ja som už mal osemnásť, on sedemnásť. Nikto si nevedel predstaviť, že by Julo niekedy študoval niečo iné, než herectvo. No tam ho nakoniec nevzali. Preto sme ho presvedčili, aby šiel študovať dramaturgiu, že sa to nakoniec nejako vyvŕbi. Ja som sa ako vysokoškolák zakrátko k Satinským nasťahoval do podnájmu. Bola to úžasná, čisto mužská domácnosť. Pani Satinská zomrela asi rok predtým, no Julov otec sa o nás staral fantasticky..."
Možno, že fenomenálna humoristická a satirická dvojica by sa bola raz „dala dohromady" aj bez Hviezdoslavovho Kubína. No - možno ani nie. Faktom už navždy zostane, že práve v Dolnom Kubíne dvaja originálni mládenci „uplietli" základy slovenskej humoristickej a satirickej legendy: dvojice Lasica - Satinský.

Zdroj: https://orava.sme.sk/c/4997313/dvojicu-lasica-satinsky-spojil-hviezdoslavov-kubin.html