Elvis Aaron Presley sa narodil

08.01.2014 06:31

8. januára 1935 sa v Tupelo v štáte Mississippi narodil Elvis Aaron Presley, známy ako Elvis Presley, americkým spevákom a hercom. Patrí medzi kultúrne ikony a je považovaný za „Kráľa rokenrolu“. Zomrel 16. augusta 1977 v Memphise v Tennessee.

Jeho kariéra začala v roku 1953, kedy sa stal jedným z prvých predstaviteľov žánru nazvaného rockabilly, ktorý bol rytmicky zosilneným spojením country a rhythm and blues. Jeho neobvyklé verzie existujúcich songov preberali zvuk hudby amerického obyvateľstva tmavej aj svetlej pleti spravili z Presleyiho zároveň populárnu, ale aj kontroverznú osobnosť s bezprostredným prejavom pri vystúpeniach v televízii, či na koncertoch.

Elvis Presley nahral klasické rokenrolové skladby ako sú napríklad „Hound Dog“ a „Jailhouse Rock“, no naspieval aj gospelové, bluesové, country, ballady, či popové piesne. Elvis Presley bol uvedený do štyroch siení slávy: v roku 1986 do Rokenrolovej siene slávy, v roku 1997 do Rockabilly Hall of Fame, v roku 1998 do Country Music Hall of Fame a v roku 2001 do Gospel Music Hall of Fame (2001). V roku 1984 dostal ocenenie W. C. Handyho od nadácie Blues Foundation a Academy of Country Music prvú cenu Golden Hat Award. V roku 1987, sa stal držiteľom American Music Awards.

V 60. rokoch hral Presley hlavnú úlohu v 31 filmoch, z ktorých bola väčšina muzikálov. Zo strany kritiky boli filmy hodnotené vlažne, no komerčne boli úspešné. V roku 1968 vystupoval naživo v televíznych programoch a na koncertoch po Spojených štátoch, najviac v Las Vegas. V roku 1973 mal Presley prvý koncert s priamym televíznym prenosom, Aloha from Hawaii, ktorý videla naraz miliarda divákov, ďalších 500 miliónov ho sledovalo v repríze.

Magazín Rolling Stone (Tulák) napísal „Elvis Presley je rokenrol“ a súbor jeho tvorby nazval „akrami dokonalého materiálu.“ Počas aktívnej nahrávacej kariéry, ktorá trvala viac ako dve desaťročia, Presley vytvoril a prelomil mnoho rekordov koncertnej návštevnosti aj predaja.

Stal sa jedným z najvplyvnejších a najpredávanejších umelcov v hudobnej histórii. Mal viac ako 100 singlov v americkej top 40 a 18 sa stalo číslom jeden.
Za nevyjasnených okolností zomrel ako 42-ročný, no 15 % Američanov si myslí že Elvis stále žije.

Zdroj: wikipedia.org