Guillaume Apollinaire: prenikanie do ríše snenia

01.09.2011 13:01

Posledná tretina 19. storočia sa v básnickom Francúzsku niesla v znamení drog, násilia, alkoholu, erotična a neúcty k spoločnosti. Drsné nazeranie na svet, hľadanie krásy v škaredosti vzišlo z pier prekliatych básnikov a mien ako Rimbaud, Baudelaire alebo Verlaine. Dňa 26. augusta 1880 ale v Ríme prišiel na svet básnik, ktorý nastolený dekadentný trend zmenil. Volal sa Guillaume Apollinaire.

        Guillaume Apollinaire je dodnes považovaný za jedného zo zakladateľov modernej francúzskej poézie. Za človeka, ktorý ukončil veršovanie o smrti i ďalších rýdzo realistických veciach a nasmeroval svoje básne do ríše snenia a fantáziou, do ríše surrealizmu.

        V Apollinairových veršoch sa uvidela aj rad českých básnikov, jeho diela prekladali Karel Čapek, Jaroslav Seifert, Vladimír Holan alebo Vítězslav Nezval. Vo svojich básnických zbierkach Apollinaire propagoval avantgardné maliarstvo, najmä kubizmus, a snažil sa poéziu s maliarstvom prepojiť.

"Básnikom je ten, kto neváha objaviť nové radosti, aj keď pre mnohých bude ťažké je znášať," nechal sa Apollinaire mnohokrát počuť.

Priateľstvo s Picassom

        Zrejmé obavy z prijatia modernistických novôt sa ukázali ako nepravé. Verejnosť si jeho básne zamilovala a sám Apollinaire vošiel do dejín ako autor strhujúcich veršov oslavy života a veľkosti človeka.

        Apollinaire bol tiež jedným z najváženejších členov parížskej Montparnasskej umeleckej komunity. Jeho obohacujúcu spoločnosť vyhľadávali aj velikáni, akými boli kubistický maliar Pablo Picasso, priekopník surrealizmu André Breton alebo básnik a dlhoročný priateľ Jean Marais Jean Cocteau.

"Bez básnikov, umelcov a kvalitného čítania by sa ľudstvo jednotvárnosťou prírody skoro zunovalo," tvrdil Apollinaire, a preto bol aj publikačne činný. Stál pri zrode časopisov Parížske večery, Ezopová hostina alebo Moderná literatúra.

        Guillaume Apollinaire sa narodil 26. augusta 1880 poľskej šľachtičnej Angelike Kostrowické. Jeho otec je neznámy, zo života budúceho básnika odišiel v zlom a príliš skoro.

V parížskom väzení

        Detstvo prežil mladý Apollinaire v Monaku, neskôr ale presídlil do Francúzska, konkrétne do hlavného mesta Paríža. V meste nad Seinou zakúsil aj neslávnu úroveň miestnych žalárov. Roku 1911 bol na niekoľko mesiacov uväznený vo väznici La Santé pre podozrenie z krádeže slávneho obrazu Mony Lisy.

Ďalším obvineným v tejto kauze bol tiež člen moderny a Apollinairův priateľ Pablo Picasso, obaja ale boli v lúpeži nevinne. Skutočný zlodej Vincenzo Perugia Monu Lisu previezol do talianskej Florencie, kde ju ponúkol ku kúpe antikvár Alfréd Gerimu. Ten ale zlodeja udal úradom a Perugia bol pri predaji zatknutý.

        Za hlavné dielo Apollinairovej básnickej tvorby sú považované Alkoholy a Kaligramy. Obe zbierky sa stali medzníkom vo vývoji francúzskej poézie a vytýčili cestu modernému umeniu. Kubizmus, futurizmus, surrealizmus, všetky tieto avantgardný smery sú tu obsiahnuté.

 

Milovaná Praha

        Súčasťou Alkoholov je báseň Pásmo, v ktorej Apollinaire vzdáva hold Prahe, mestu, ktoré si navždy zamiloval.

Jsi v zahradě hospůdky v okolí Prahy

Cítíš se zcela šťasten na stůl růži ti dali

A místo abys psal svou povídku lenošíš pohříchu

Hledě na mandelinku spící v růžovém kalichu

V achátech svatovítských zříš zděšen své vlastní rysy

Na smrt jsi smuten byl v ten den kdy sebe v nich objevil jsi

Podoben Lazaru kterého světlo drtí

Pozpátku točí se ručičky hodin v židovské čtvrti

A ty couváš ve vlastním životě pomalu

Jda na Hradčany nahoru a poslouchaje k večeru

Jak v hospodách české písně zpívají

 

        Rok 1918 bol po Apollinaira kľúčový. Oženil sa, zdieľané šťastie ale malo kratučký život. Dňa 9. novembra toho istého roku zomrel v Paríži na španielsku chrípku. Navždy sa tak odobral do ríše snenia.

Guillaume Apollinaire: Báseň o mieri a vojne

Zdroj: https://www.novinky.cz/veda-skoly/historie/242667-guillaume-apollinaire-pronikani-do-rise-sneni.html

          wikipedia.org