Irwin Allen Ginsberg zomrel

05.04.2014 07:15

5. apríla 1997 zomrel Irwin Allen Ginsberg, americký básnik a jedna z hlavných osobností beatnickej generácie. Narodil sa 3. júna 1926 v Newarku.

Je pôvodcom názvu hippies - Flower Power, bol veľkým odporcom vojny vo Vietname. V roku 1965 sa zúčastnil na mierovom pochode v Berkeley, proti povolávaniu mladých Američanov do Vietnamu. Známy bol aj obhajobou práv homosexuálov.

Študoval právo na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, kde sa stretáva s predstaviteľmi neskôr vzniknutej generácie beatnikov: Williamom Burroughsom, Jackom Kerouacom, Nealom Cassadym a ďalšími.

V roku 1985 sa stáva profesorom anglického jazyka a literatúry na Brooklyn College. So svojimi básňami vystupoval aj v Brne, Prahe a Olomouci a v 60.rokoch navštívil tiež Bratislavu. Zomrel 5. apríla 1997 na následky rakoviny pečene.

 

 

Medzi jeho najznámejšie diela patrí: básnická zbierka Kvílenie (1956), ktorou odštartovala "literárna revolúcia" v San Franciscu, ďalej zbierky ako Kadiš a iné básne, Pád Ameriky, Dych mysle, Prázdne zrkadlo, Smrť a sláva a mnoho ďalších. Jeho diela stoja dodnes na piedestáli tvorby beatnikov.

 

 

 

Zdroj: wikipedia.org