Jack London sa narodil

12.01.2014 06:53

12. januára 1876 sa vo San Franciscu narodil Jack London, vlastným menom John Griffith Chaney bol americký spisovateľ. Zomrel  22. novembra 1916 v Glen Ellen.

Spracoval životné príbehy individualít, ktoré musia bojovať o svoju existenciu. Vyjadroval názor, že život človeka má zmysel len vtedy, ak musí bojovať o určitý cieľ.

Často ako hlavná postava vystupuje zviera, hlavne pes. Vyjadruje presvedčenie, že právo na prežitie má silnejší.

Hrdinovia boli výrazné individuality, cieľavedomé a pragmatické. Cieľ dosahujú vynaložením fyzických a psychických síl.

Väčšina postáv má autobiografické črty. Základným konfliktom je vzťah jednotlivca s prírodou a spoločnosťou. Charakteristický je vnútorný monológ a opis.

Dielo:

  • Syn vlka (ang. The Son of the Wolf; 1900) - zbierka krátkych príbehov
  • Volanie divočiny (ang. The Call of the Wild; 1903) - kniha o závislosti človeka a zvieraťa, ktorí sú spätí so zákonmi prírody. Hlavní hrdinovia sú Rek - ťažný pes a jeho pán John Thorton. Záver knihy je o zavraždení Johna Thortona a následnom Rekovom opustení ľudskej civilizácie, Rek sa v divočine stáva vodcom vlčej svorky.
  • Majster Alkohol (ang. John Barleycorn; 1913) - autobiografický román o Londonovom boji s alkoholom
  • Ľudia z priepasti (ang. People of the Abyss; 1903) - opisoval chudobu v Londýne
  • Morský vlk (ang. The Sea Wolf; 1904) - román založený na vlastných skúsenostiach z cesty rybárskej lode. Hlavný hrdina románu je kapitán Larsen – stelesnenie ľudskej hrubej sily. Pri námornom nešťastí je rozprávač príbehu - vzdelaný popredný kritik literatúry - zachránený posádkou škunera kapitána Larsena. Ten odmieta jeho žiadosť o návrat na pevninu, alebo prestúpenie na druhú loď, pod zámienkou, že z neho vykreše človeka. Dielo vystihuje kontrast medzi sociálnymi vrstvami a celkovú premenu rozprávača príbehu.
  • Martin Eden (1909) - autobiografický román. Hlavný hrdina Martin Eden (Jack London) pracuje ako námorník, ktorý túži po novom vzdelaní. Zaľúbi sa do vysokopostavenej ženy, ktorá je symbolom vzdelania a dobrého správania. Opúšťa ho pre jeho sociálne názory, ale keď Martin vydá knihu, ktorá má úspech a prinesie mu bohatstvo a slávu, chce sa k nemu vrátiť. Martin ju však odmieta. Po smrti svojho najlepšieho priateľa, Martin opúšťa blahobyt a vydáva sa na južné more. Záver knihy je tragický – Martin Eden sa dopúšťa samovraždy, toto sa stáva aj predzvesťou Londonovej tragickej smrti.
  • Biely tesák (ang. White Fang; 1905) - ďalšia kniha z prostredia Aljašky počas zlatej horúčky. Je to jedna z najlepších kníh opisujúca prírodu. Opäť je hlavným hrdinom pes.

Tulák po hviezdach (ang. The Star Rover) - tento román patril k najmenej pochopeným dielam za jeho života, ktorý si on však vysoko cenil a až po jeho smrti sa stal priam kultovým mystickým dielom

Zdroj: wikipedia.org