Ján Baltazár Magin sa narodil

06.01.2014 06:34

6. januára 1681 sa vo Vrbovom narodil Ján Baltazár Magin, slovenský básnik a historik. Zomrel 27. marca 1735 v Dubnici nad Váhom.
Vzdelanie získal vo Viedni na Pázmaneu a pôsobil ako farár v Košeci, Trenčíne a Dubnici nad Váhom. Od roku 1731 bol nitrianskym kanonikom. Mal široký dejepisný a kultúrny rozhľad a objavovala sa u neho slovanská orientácia so zárodkami národného povedomia.

Tvorba
Jeho dielo bolo ukážkou novovznikajúceho literárneho žánru – národnej obrany. V dielach sa prejavuje zdôrazňovaním hlavných vývinových tendencií národných pohybov a slovenského národného uvedomovania. Maginove polemické dielo je vlastne ukážkou meštiansko-osvietenského chápania národa. Jeho argumentácie sa stali súčasťou väčšiny nasledujúcich obrán slovenského národa (u autorov ako Juraj Fándly, Matej Bel a i.).

  •  1728 – Ostne namierené proti pisateľovi najvznešenejšieho a najnovšieho bratislavského snemovania alebo Obrana slávnej Trenčianskej stolice… (Murices Nobilissimae et novissimae diaetae Posoniensis scriptori sparsi, sive Apologia pro inclito comitatu Trenchiniensi), polemický spis, ktorého bol zostavovateľom, a kde hájil postavenie slovenského národa v Uhorsku
  •  1729 – Ekloga, rozsiahla latinská báseň na oslavu druhého sobáša J. Illesházyho, syna jeho mecenáša


Zdroj: wikipedia.org
https://www.gvrbove.sk/j.b.magin.php
https://zlatyfond.sme.sk/autor/227/Jan-Baltazar-Magin