Ján Werich

30.10.2011 14:01

Oboch nás doma nechcú, ale nemenil by som s tebou


„Pokoušeli jsme se o socialismus s lidskou tváří, povedl se nám místo toho socialismus s husí kůží a pracujeme na socialismu s hroší kůží,“ píše Werich o období normalizácie v Československu. Záverečný zväzok ich korešpondencie poznamenávajú choroby a neustále problémy s prácou, chmúrny obsah listov je však vždy brilantne interpretovaný s jazykovým majstrovstvom a humorom.
Keď Voskovec po komunistickom puči v roku 1948 emigroval, stala sa jeho korešpondencia s Werichom jediným pokračovaním ich predvojnovej spolupráce v Osvobozenom divadle a transatlantický písomný dialóg akoby nadväzoval na ich legendárne forbíny. Hoci sa občas objavovali náznaky možnej divadelnej či filmovej spolupráce, nikdy k nej nedošlo.

Ty nerád čítaš o smútku
O to viac si títo dvaja umelci, ktorí si navzájom boli „najlepšími mužskými svojho života“, dali záležať na bravúrnej úrovni listov, tušiac či nevylučujúc možnosť, že niekedy budú publikované.
To platí aj o treťom dieli korešpondencie z rokov 1969 až 1980, ktorá je výrazne poznačená Werichovými vážnymi zdravotnými problémami. „Snad proto jsem to tak dlouho odkládal, ty taky nerad čteš smutek a já nerad o něm píšu,“ ospravedlňuje Werich svoje pauzy v písaní. „Piš, i když jsi smutnej, furt ti už léta říkám, že to přece je součást přátelství, ty vole, copak přátelství je jen pro srandu?,“ kontruje mu Voskovec.


Na viedenskom letisku sa V&W videli v roku 1974 naposledy.
Foto: NAKLADATELSTVÍ AKROPOLIS


Všetko je inak
Druhou neveselou témou sú problémy s prácou, ktoré majú obaja. „V docela rozličných režimech nás nikdo nechce - jsme každý po svém nezaměstnaní,“ konštatuje Voskovec, „ale já bych s tebou pořád ještě neměnil.“
Koniec-koncov, on popri úlohách v béčkových filmoch, ktoré prijíma z existenčných dôvodov, má aj vydarené obdobia a objavuje sa na Broad­wayi v úspešných inscenáciách po boku najväčších hviezd.
Tam ho obdivujú aj českí filmári Miloš Forman či Ivan Passer, vtedy už úspešní v Hollywoode. „Tito hoši jsou daleko talentovanější imigranti,“ naráža na bývalé americké pokusy V&W. „My byli zároveň nafoukaný a moc nesmělý volové.“
Werich zažíval doma ťažké sklamania zo zákazov, mal dištanc v rozhlase i televízii, jeho chystaná kniha nemohla mať titul Všechno je jinak. „A víš proč? Protože všechno je jinak.“

Husák ako nádej
Jeho listy napriek poznaniu, že situácia „zraje směrem, který není příznivý samostatnému myšlení“, však obsahujú aj nádej. Keď s prekvapením zistil, že oficiálne vlastne na papieri žiaden jeho zákaz neexistuje, chcel audienciu u Gustáva Husáka: „Všechno ukazuje na to, že je to slušný člověk,“ píše v roku 1970.
Raz však bol u komunistickej vrchnosti úspešný, keď sa dlho pokúšal získať povolenie vycestovať do Rakúska, kde sa mal po rokoch stretnúť s Voskovcom. Jeho argumentácia u ministra vnútra, že „jsem jediný národní umělec, který nemůže provozovat své národné umělectví“, zabrala, a v októbri roku 1974 sa na tri týždne zišli vo Viedni. Nikdy potom sa už nevideli.
Pauzy v korešpondencii však boli čoraz častejšie. Po jednej z nich v roku 1976 Voskovec uvažoval, či to nie je starobou, no hneď to spokojne zavrhol. Veď sedemdesiatjedenroční dedkovia väčšinou „žvatlajú, než aby moudře drželi hubu“.

Mlčanie o politike
Vzápätí však nasledovalo ďalšie dlhé Werichovo mlčanie. Ani slovo o politike, Charte 77, ani o podpise Anticharty, na čo reagoval Voskovec ironickou zmienkou o výstrižku z českých novín s fotkou Wericha v hľadisku Národného divadla: „Na jevišti byli shromáž­děni různí tví spolu–ná­rodní uměl­cové a kyně, a tak jste se na sebe národně dívali. A potom jste všichni národně šli a podepisovali listinu.“
Možno špekulovať, že o pár mesiacov sa aj vďaka tomu v prominentnej pražskej Lucerne uskutočnil program o Osvobozenom divadle, čím sa V&W po dlhej dobe vrátili pred verejnosť.

Posledný list
Pravda, ešte predtým, v polovici toho paradoxného roku, mal Werich obrovské zdravotné problémy a týždeň bol v pooperačnom bezvedomí.
Jeho narastajúce ťažkosti komplikovala aj vážna choroba manželky Zdenky. Zomrela v apríli 1980 a Werich ju prežil len o pol roka. Bodkou za korešpondenciou V&W bol Voskovcov list z augusta, na ktorý už nedostal odpoveď. Určite však aj preň platí Werichovo dávne vyznanie: „Píšeš tak krásně, tak dojemně, aniž sentimentálně, že je radost to číst podruhé.“

Jiří Voskovec s Milošom Formanom na Broadwayi.
FOTO – NAKLADATELSTVÍ AKROPOLIS


Jan Werich s nemocničným personálom.
FOTO – NAKLADATELSTVÍ AKROPOLIS

Zdroj: štvrtok 25. 9. 2008 | Alexander Balogh
https://www.sme.sk/c/4091939/oboch-nas-doma-nechcu-ale-nemenil-by-som-s-tebou.html
 

Jan Werich - Ukradli mu Bonda!


PRAHA – Jeden z nejznámějších českých herců minulého století Jan Werich (†75) měl dobýt Hollywood! V říjnu roku 1966 dostal nabídku zahrát si hlavního padoucha a protivníka legendárního Jamese Bonda ve filmu Žiješ jenom dvakrát.
Natáčel pět dní, seznámil se s mladým Seanem Connerym (75), a pak byl náhle přeobsazen!

Role Blofelda, kterou Werich téměř týden natáčel, se nakonec nesmazatelně zapsala do historie této nejslavnější filmové série o agentovi 007, jejíž dvacátý první díl se letos natáčel i v Praze a v Karlových Varech pod názvem Casino Royale. Pro Jana Wericha by její úspěch znamenal vstupenku mezi hvězdy Hollywoodu a pro tehdejší Československo velkou slávu. Jenže nic z toho se neuskutečnilo.
Podle oficiální verze producenta Broccoliho a režiséra filmu Gilberta se pro přeobsazení Jana Wericha rozhodli proto, že jim český herec při kontrolních projekcích připomínal spíše dobráckého Santa Clause než ďábelského »záporáka«, který chce vyvolat třetí světovou válku. Do legendární role byl tedy povolán herec Donald Pleasance, a Werich si sbalil kufry, natáčení opustil a vrátil se do Prahy.



Pravda však podle mnohých byla někde jinde. Jen těžko lze totiž věřit tomu, že by si zkušení američtí producenti svoji volbu rozmysleli až po pěti natáčecích dnech, kdy je každý z nich stál sto tisíc dolarů! Podle pamětníků na Wericha tlačil tehdejší Československý komunistický režim, který mu vyhrožoval tvrdým trestem pokud film natočí, a dokonce mu chtěl zakázat návrat do vlasti! Werich nátlaku nakonec podlehl, protože už na tom zdravotně nebyl nejlépe a chtěl dožít doma. Český film i legendární herec tak přišli o jednu z největších šancí, jak se zapsat do dějin světové kinematografie.

Zdroj: Petr MACEK, 24.06.2006
https://www.ahaonline.cz/clanek/zhave-drby/2996/jan-werich-ukradli-mu-bonda.html