Jean Racine zomrel

21.04.2014 07:01

21. apríla 1699 v Paríži zomrel Jean Racine, jeden z najdôležitejších autorov francúzskej klasiky. Popri P. Corneillovi sa považuje za najväčšieho francúzskeho autora tragédií.  Narodil sa 22. decembra 1639 v La Ferté-Milon.

Jeho prvé hry „Thebaida alebo znepriatelení bratia“ a „Alexander Veľký“ uviedla Molierová div.spoločnosť (aj napriek fin. strate, ktorú tým utrpel), ale Racinovi sa druhá inscenácia nepáčila, dovolil ju uviesť až od 2 týždne neskôr v Burgundskom paláci a ešte mu tam aj ukradol jeho hlavnú tragédku (slečnu Du Parcovú). To bol začiatok trvalej roztržky medzi Molierom a Racinom.

Začalo sa mu dariť po hrách „Andromacha“, „Britannik“ , „Bajazidom, „Ifigéniou v Taulide“ a „Faidrou“. Po Faidre prestal ale písať, lebo jeho nepriatelia sa spikli a spropagovali Faidru od Pradona, ktorý ju uviedol v rovnakom čase ako Racine. Potom ešte napísal dve tragédie, ale ani jedna nebola zdramatizovaná.

Napísal jedinú komédiu – „Sudiči“.- Faidra – je Racinove veľdielo.

 

Charakteristika diela

  •     dokáže rozvinúť pôsobivý dram.dej s vnútorných konfliktov postáv - jeho postavy sa zmietajú medzi 2 možnosťami – zmyslom pre povinnosť a vlastnými vášňami. Dej vytvára protagonistov psycholog. zápas.
  •     má prosté zápletky a zložité postavy (Corneille má prosté postavy a zložité zápletky)
  •     hry sa začínajú potom, keď si postavy uvedomia svoje dilemy...v stavu emoc. vypätia si srdce vylievajú hneď v úvodnej scéne.
  •     hoci sa žiadna informácia nezatajuje, publikum ani postavy nedokážu výsledok odhadnúť.

 

Keď prestal písať, nastal veľký úpadok tragédie.

Zdroj: wikipedia.org