Karel Svoboda

28.01.2014 07:05

28. januára 2007 v Jevanoch (samovražda) zomrel Karel Svoboda, český skladateľ filmovej, televíznej, populárnej a muzikálovej hudby. Narodil sa 19. decembra 1938 v Prahe.

Od detstva sa učil súkromne hre na klavír, po maturite (1957) študoval na lekárskej fakulte v Prahe. Potom prerušil štúdia a nastúpil profesionálnu dráhu v tanečných orchestroch a a neskôr sa živil ako veľmi úspešný hudobný skladateľ. Často spolupracoval so svojim bratom Jiřím Svobodom, taktiež skladateľom najmä hudby k filmom a televíznym inscenáciám. Bol populárny aj v Nemecku.

V roku 1965 vyšla prvá gramofónová platňa s jeho skladbou Slunce za oknem, ktorú naspieval Jaromír Mayer. Zo 60. rokov 20. stor. pochádza pieseň Vzdálený hlas, s ktorou súťažila Helena Vondráčková na festivale v Rio de Janeiro. V roku 1968 začala plodná spolupráca s Karlom Gottom, pre ktorého napísal približne 80 piesni. Interpretmi jeho piesni sú taktiež Hana Zagorová, Eva Pilarová, Milan Drobný, Waldemar Matuška, Lešek Semelka, Jiří Schelinger, Jana Kratochvílová, Michal David, Iveta Bartošová, Petr Sepéši, Marcela Březinová, Marcela Holanová, Petra Janů, Dalibor Janda, Daniel Hůlka a Leona Machálková.
V 90. rokoch 20. stor. napísal svoj prvý muzikál Dracula.
Okrem populárnej hudby sa venoval aj filmovej hudbe. Stal sa dvorným skladateľom režiséra Václava Vorlíčka. Napísal tiež hudbu k seriálu Návštěvníci i znelku k seriálu Včielka Mája. Spolupracoval na mnohých seriáloch s nemeckou televíziou ZDF.

Zdroj: wikipedia.org
https://www.cojeco.cz/index.php?detail=1&id_desc=388351&s_lang=2
https://www.kiss98.cz/aktuality/vikend-hitu-karla-svobody-125.html
https://ceskymuzikalovy.blog.cz/0903/karel-svoboda