Linus Benedict Torvalds sa narodil

28.12.2013 06:40

28. decembra 1969 sa narodil Linus Benedict Torvalds, fínsky programátor, ktorý začal vývoj Linuxu, jadra operačného systému a dodnes je správcom hlavnej vetvy vývoja.

Inšpirovaný Minixom (jadro a operačný systém vyvinutý Andrewom Tanenbaumom), cítil potrebu schopného UNIXového operačného systému, ktorý by bolo možné prevádzkovať na jeho domácom PC. Torvalds začal s vývojom pôvodne vo svojom voľnom čase a s vlastným vybavením.

 

Spustenie projektu Linux

V treťom ročníku štúdia na Helsinskej Technickej Univerzite na diskusnom fóre o Minixe uverejnil príspevok, v ktorom o svojom vtedy malom projekte hovoril. Linus Torvalds uploadol prvú verziu jadra Linuxu na FTP server, ktorého správcom bol Ari Lemmke. Ari Lemmke dal súboru meno Linux, čo je spojenie slov Linus a Unix.

K vývoju Linuxu sa rýchlo pripojilo mnoho vývojárov a rýchlosť vývoja začala rapídne stúpať.

 

Životopis

Patril k švédsky hovoriacej menšine vo Fínsku. Jeho otec bol komunista a študoval rok v Moskve. Jeho manželka Tove Torvaldsová je šesťnásobnou majsterkou Fínska v karate a má s ňou 3 dcéry. Po ukončení štúdia sa Linus Torvalds presťahoval do USA, kde žije dodnes.

 

Zdroj: wikipedia.org