Marián Varga sa narodil

29.01.2014 21:26

29. januára 1947 sa v Skalici narodil Marián Varga, slovenský hudobník a skladateľ.
Od šiestich rokov navštevoval ĽŠU a paralelne bral súkromné hodiny kompozície u prof. Jána Cikkera. Neskôr sa stal žiakom Bratislavského konzervatória, kde študoval klavír u Romana Bergera a kompozíciu u Andreja Očenáša.
Po troch rokoch, v roku 1967, konzervatórium opúšťa a onedlho sa stáva členom skupiny Prúdy, s ktorou nahral v roku 1969 legendárny album Zvoňte, zvonky‎. Po nezhodách v skupine opúšťa aj Prúdy a zakladá prvú česko-slovenskú artrockovú kapelu - Collegium Musicum.

Jej repertoár pozostávajúci prevažne z inštrumentálnych kompozícií zahŕňa okrem reinterpretácií tém z klasickej hudby (Haydn, Bartók, Stravinskij...) aj vlastné skladby s prvými náznakmi umeleckej postmoderny (napr. „Eufónia“ z albumu Konvergencie), ktorá je princípom jeho súčasnej tvorby.
Po zániku skupiny Collegium Musicum (1979) sa Varga rozhodol pre úlohu osamelého bežca a ako jeden z prvých hudobníkov u nás sa začal venovať konceptu absolútnej improvizácie, čiže komponovaniu hudby v reálnom časopriestore.
Priebežne sa venoval aj piesňovej tvorbe, v spolupráci s Pavlom Hammelom vydali päť albumov a skomponovali prvý rockový muzikál u nás - Cyrano z predmestia.

Zdroj: wikipedia.org