Mark Twain zomrel

21.04.2014 06:52

21. apríla 1910 v Reddingu v Connecticute zomrel Mark Twain, vlastným menom Samuel Langhorne Clemens, americký spisovateľ, satirik a humorista. Narodil sa v roku, keď sa k Zemi priblížila Halleyova kométa. Bolo to presne pred 175 rokmi. Svoje detstvo strávil na brehu rieky Mississippi a to ho zrejme inšpirovalo k neskoršej tvorbe i pseudonymu: Mark Twain. Údajne ho prevzal zo slovníka lodníkov na Mississippi a výraz ”mark twain” znamená ”bezpečnú hĺbku vody na pristátie”. Preslávil sa najmä knihami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna. Svojho času patril medzi najpopulárnejšie americké celebrity. William Faulkner ho označil za prvého skutočného amerického spisovateľa. Narodil sa 30. novembra 1835 na Floride v Missouri.

Jeho majstrovské dielo Dobrodružstvá Huckleberryho Finna zobrazuje putovanie bieleho chlapca a otroka na úteku a považuje sa za prvú knihu, ktorá realisticky zobrazila otroctvo a rasizmus v americkej kultúre. Pre neuhladené výrazové prostriedky verejná knižnica v Concorde v štáte Massachusetts román zakázala hneď ako vyšiel. Problematický prístup k Dobrodružstvám Huckleberryho Finna majú americké školy a knižnice dodnes, hlavnou prekážkou sú často používané expresívne rasistické prívlastky.

Posledné roky života strávil na cestách a viackrát navštívil obľúbené Bermudy. Z tohto obdobia pochádza dielo Listy zo Zeme, v ktorom sa prejavuje ako silný kritik náboženstva a Biblie... Mark Twain zomrel v apríli 1910, opäť v čase, keď sa k Zemi priblížila Halleyova kométa. Od roku 1998 udeľujú v USA Cenu Marka Twaina. Určená je tým, ktorí prostredníctvom humoru ovplyvňujú spoločnosť v USA. K laureátom tohto ocenenia patria aj herci Whoopi Goldbergová či Bill Cosby.

 

 

Zdroj: wikipedia.org

         https://www.kniznyweb.sk/jnp/cz/citatelia/literarna_kaviaren/aktuality/citatelia-literarna_kaviaren-aktuality-twain_2.html