Munchov Krik môže vyniesť 1,5 miliardy korún, zaplatil by múzeum aj hotel

03.03.2012 20:16

Jediná kópia slávneho obrazu nórskeho maliara Edvarda Muncha Krik držaná v súkromných rukách pôjde do dražby. Aukčná sieň Sotheby 's, ktorá odhaduje, že by dielo mohlo byť predané za viac ako 80 miliónov dolárov, teda 106 miliónov eúr, ju do newyorského predaja zaradila na 2. mája.

Edvard Munch namaľoval Krik v štyroch kópiách, a to v roku 1895. | Foto: Sotheby 's, AP

Dielo vlastní nórsky obchodník Petter Olsen, ktorého otec Thomas bol priateľom, susedom a priaznivcom Muncha, informovala aukčná sieň. Podľa viceprezidenta spoločnosti Sotheby 's a šéfa newyorského oddelenia pre impresionizmus a moderné umenie je Krik jedným z najvýznamnejších umeleckých diel držaných v súkromných rukách.

"Vzhľadom k tomu, ako ojedinele sa dostávajú skutočné ikony na trh, je veľmi zložité predpovedať predajnú cenu kriku," vysvetlil. "Vzhľadom na nedávne úspechy pri aukciách výnimočných predmetov v Sotheby 's, by ale mohla presiahnuť aj 80 miliónov dolárov," vyhlásil.

Podľa súčasného majiteľa Olsena by mal zisk z predaja ísť na výstavbu nového múzea, centra umenia a hotela na jeho farme v Nórsku.

Krik patrí k najznámejším obrazom maliara a grafika Edvarda Muncha, ktorý sa narodil v roku 1863 a patrí k hlavným predstaviteľom expresionizmu. Ústrednou témou jeho diel je človek s pocitmi úzkosti a prázdnoty. Melanchólia a ohrozenia dýchajú z jeho krajinomaleb. Ďalším známym obrazom je Madona, ktorá spolu s krikom patrí do cyklu Nápis života, poémy o živote, láske a smrti.

Umelec, ktorý zomrel v roku 1944, vytvoril okolo 1 100 malieb, 18 tisíc grafických listov, 4 500 kresieb a akvarelov a šesť sôch. Svoje rozsiahle dielo odkázal Osle.

 

Zdroj: 21. února 2012  15:11

https://kultura.idnes.cz/munchuv-krik-muze-vynest-1-5-miliardy-korun-zaplatil-by-muzeum-i-hotel-1kg-/vytvarneum.aspx?c=A120221_151046_vytvarneum_jaz