Paul Cézanne sa narodil

19.01.2014 07:11

19. januára 1839 sa v Aix-en-Provence vo Francúzsku narodil Paul Cézanne, francúzsky maliar a kresliar reprezentujúci prechod medzi impresionizmom konca 19. storočia a kubizmom zo začiatku 20. storočia. Bol jednou z najvýznamnejších postáv francúzskeho maliarstva, ktorú dnes radíme do obdobia postimpresionizmu. Zomrel 22. októbra 1906 v Aix-en-Provence.

Vo svojej tvorbe sa zameriaval najmä na maľovanie krajiniek, portrétov a zátiší. Hlavný dôraz kládol na celkovú štruktúru obrazu. Nezobrazoval prírodu verne, ale cez hru tieňov a svetla. Krajinu zjednodušoval do geometrických tvarov a vybavoval ju neočakávanými tieňmi, preto by sme Cézanna mohli považovať aj za kubistu.

Najviac sa mu páči práca na zátišiach, pretože má nad nimi svoju vládu. Krajiny sú tiež statické, no akoby boli krajinami ľadových krýh šmýkajúcimi sa smerom k sebe alebo od seba, sú nespoľahlivé, príliš ovplyvniteľné svetlom a tieňmi, zatiaľ čo zátišia čakajú nepohnute dovtedy, kým na plátne nevyčaruje dokonalý obraz. Tváre sú meravé, bez výrazu a akéhokoľvek náznaku mimiky. Zmena výrazu môže nastať iba smerom k ďalšiemu meravému výrazu. V tomto prípade ide o výrazy hľadania. Tváre vzbudzujú i dojem nutnej zmeny. Z toho potom vyplýva nespoľahlivosť tvárí a nespoľahlivosť krajiniek a je vyjadrená presne tým, čo sme tu už spomenuli: výraz masky, meniace sa kulisy, maska krajiniek, kulisy tvárí - všetky sa dajú nasadiť aj odložiť.

Za svojho života nebol Cézanne považovaný za veľkého umelca. Naopak, väčšinou sa stretával s urážkami a výsmechom, pretože sa odlišoval od dovtedy zaužívaných maliarov a jeho tvorba bol ešte stále pre verejnosť nová a nepochopiteľná. Verejnosť začala mať rada jeho štýl až po tom, ako prekonala svoj názor, že ide len o machule a nekompletnosť obrazov. To, čo tvorí dnešnú spoločenskú hodnotu Cézanna, samozrejme nie je on. Mal však neskutočné nadanie, ako ukazujú jeho obrazy. Sú ľahko spoznateľné.

Farebne posplietal protichodné motívy impresionizmu, urobil z nich fľaky a obodkoval ich. Bol to spôsob, akým nám impresionizmus priblížil to, ako skutočne vyzerá farebný svet vnímaný cez trblietajúce sa svetlo.

Pritom sa dnešný svet stratil vo vágnych komplexoch a štruktúrach. Spojil farbu a kresbu a vyjadril novým spôsobom objem i obrazový priestor, čím ovplyvnil moderné maliarstvo 20. storočia.

Medzi jeho najznámejšie diela patrí „Zátišie s jablkami a pomarančmi“ (okolo 1899), „Kúpajúce sa ženy“ (1889-1906), ale aj „Žena s kávovarom“, „Zátišie s Amorom“, „Hráči kariet“, „Moderná Olympia“, „Obesencov dom“, či „Mládenec v červenej veste“.

10. Mája 1999 bol jeden zo Cézannových obrazov predaný za 60 500 000 amerických dolárov, čo je doteraz 4. najvyššia cena zaplatená za maľbu.


Zdroj: wikipedia.org