Paul Leonard Newman sa narodil

26.01.2014 06:28

 26. januára 1925 sa narodil Paul Leonard Newman, americký herec, režisér a podnikateľ ocenený Oscarom, dvoma Zlatými glóbusmi, Emmy a cenou Filmového festivalu v Cannes. Paul Newman bol známy svojím zanietením pre automobilový šport.

Zúčastnil sa ako vodič niekoľkých súťaží cestných vozidiel a jeho tím vyhral viacero šampionátov otvorených kôl pretekov IndyCar. Bol spoluzakladateľom potravinárskej firmy Newman's Own. Svoj podiel na jej zisku venoval charite. V máji 2007 suma týchto darov dosiahla 220 miliónov dolárov. Zomrel 26. septembra 2008.

Otec Paula Newmana (Arthur Samuel Neumann) bol nemecký žid, matka (Terézia Fecková) bola Slovenka, rodáčka z dedinky Ptičie neďaleko Humenného. Herectvu sa venoval už v škole. Počas druhej svetovej vojny slúžil v americkom námorníctve ako strelec a obsluha rádia. Pôvodne bol zaradený do programu pre pilotov, ktorý však musel kvôli farbosleposti opustiť.

Preslávil sa hneď svojím druhým filmom Niekto tam hore ma má rád (1956), kde si zahral boxera Rockyho Graziana. V dráme Dlhé, horúce leto (1958) si zahral hlavnú úlohu podpaľača Bena Quicka a zoznámil sa so svojou budúcou manželkou Joanne Woodwardovou.

Zdroj: wikipedia.org