Petr Muk zomrel

24.05.2013 06:19

24. mája 2010 v Prahe zomrel Petr Muk, český spevák a hudobník. Vyštudoval stavebnú priemyslovku v Českých Budějoviciach. Od svojich pätnástich rokov hral a spieval s rôznymi punkovými a undergroundovými skupinami. V rokoch 1985 až 1993 bol vedúcou osobnosťou skupiny Oceán, neskôr v rokoch 1992 až 1996 v skupine Shalom. Narodil sa 4. februára 1965 v Českom Krumlove.

Od roku 1997 kedy vydal prvý sólový album vystupoval ako samostatný interpret, často aj v muzikáloch (Rusalka, Johanka z Arku, Galileo). V roku 2004 vydal a koncertným turné podporil mini-album Oh L'Amour obsahujúce české verzie piesní skupiny Erasure, s ktorou ako ich predkapela prešiel Anglicko.

Okrem vlastných sólových hitov („Loď ke hvězdám“, „Neusínej“, „Tančíš sama“) sa preslávil aj viacerými coververziami. Už so Shalomom nahral baladu „Bon soir, mademoiselle Paris“ z repertoáru skupiny Olympic, prespieval aj „Stín katedrál“ Václava Neckářa a neskôr aj „Zrcadlo“ Karla Černocha.

 

Diskografia

  •     Petr Muk (1997)
  •     Jizvy Lásky (2000)
  •     Dotyky Snu (2002)
  •     Oh L’Amour (2004) - tribute EP to Erasure
  •     Osud Ve Dlaních (2005)
  •     Slunce / To Nejlepší (2007) - kompilácia
  •     Muzikál A Film (2009)
  •     V bludišti dnů (2010)
  •     Outro (2011) - album post-mortem

Zdroj: wikipedia.org