Pred 176 rokmi sa narodil slávny spisovateľ Mark Twain

03.12.2011 13:23

Mark Twain sa preslávil najmä knihami Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna.

Slávny americký spisovateľ Mark Twain.Foto: lovelifefoodart.blogspot.com

 

BRATISLAVA 30. november (WEBNOVINY) - Pred 176. rokmi sa narodil slávny americký spisovateľ, satirik a humorista Mark Twain.

Mark Twain bol svojho času považovaný za jednu z najpopulárnejších amerických celebrít. Slávnym sa stal vďaka knihám Dobrodružstvá Toma Sawyera a Dobrodružstvá Huckleberyho Finna. V slovenčine vyšli aj jeho diela Yankee z Connecticutu na dvore kráľa Artuša, Tajomný cudzinec, Ukradnuté diamanty, Život na Mississippi alebo Listy zo Zeme.

Spisovateľ s vlastným menom Samuel Langhorne Clemens sa narodil ako šieste zo siedmich detí 30. novembera 1835 na Floride.

Clemens začínal ako kníhtlačiar v New York City, Philadelphii, St. Louis a Cincinnati.

V rokoch 1857 - 1861 si vyskúšal dobrodružný život na lodi. Pracoval ako kormidelník na rieke Mississippi. Práve toto obdobie v jeho živote ho inšpirovalo k napísaniu románu Život na Mississipi. Jeho pseudonym Mark Twain v skutočnosti znamenal jeden z pokrikov, ktorým sa udávala hĺbka rieky bezpečná pre plavbu.

Clemens sa neskôr začal živiť ako profesionálny novinár, dopisovateľ a spisovateľ.

V roku 1870 sa oženil s Oliviou Langdonovou. V posledných rokoch svojho života mal vážne finančné problémy. Veľmi ťažko sa vyrovnával so smrťou svojej manželky, ako aj dvoch z jeho troch detí.

Zomrel 21. apríl 1910 a pochovaný je v Elmire v štáte New York.

 

Zdroj: Autor: Webnoviny.sk, 30. novembra 2011 9:05

https://www.webnoviny.sk/kultura/pred-176-rokmi-sa-narodil-slavny-spiso/434937-clanok.html?from=section_article