Saul Bellow zomrel

05.04.2014 06:43

5. apríla 2005 zomrel v Brookline v štáte Massachusetts Saul Bellow (vlastným menom Solomon Bellows), americký spisovateľ židovského pôvodu; nositeľ Nobelovej ceny za literatúru z roku 1976. Narodil sa 10. júan 1915 v Lachine (Quebec, Kanada).

Jeho prvé literárne práce mu zaistili, že ho považovali za jedného z najznámejších prozaikov 20. storočia, a až kým nezomrel, bol považovaný za najväčšieho žijúceho anglicky píšuceho autora. Stal sa prvým spisovateľom, ktorý vyhral National Book Award tri krát. Jeho priateľ Philip Roth o ňom povedal, že „chrbtovú kosť americkej literatúry tvoria dvaja spisovatelia – William Faulkner a Saul Bellow. Spoločne sú Melville, Hawthorne a Twain 20. storočia.“

Do literatúry vstúpil dielom Dangling Man (Rozkolísaný človek) , ktoré bolo psychologickou štúdiou vo forme denníka. Nasledovali ďalšie romány, v ktorých rozvíjal príbehy a osudy románových hrdinov, ktorých životy boli úzkostlivé, vzrušené, často až búrlivé, no napokon nikdy nie tragické, pretože vždy ešte ostáva maličká nádej pre ľudstvo i pre jednotlivých hrdinov, a to i napriek všetkým stroskotaniam a ohrozeniam. Asi najpopulárnejším románom sa stalo dielo Herzog, no skutočný úspech zaznamenal až románom Humboldt's Gift (doslova Humboldtov dar), za ktorý získal v roku 1976 najprv Pulitzerovu cenu a neskôr i Nobelovu cenu za literatúru.

 

Zdroj: wikipedia.org