Skvelé! Radvanský jarmok je súčasťou kultúrneho dedičstva

03.12.2011 14:46

Snaha poverenej riaditeľky PKO v Banskej Bystrici Lýdie Baranovej bola úspešná. Radvanský jarmok sa zapíše do kultúrneho dedičstva Slovenska.

Slávnostný zápis sa uskutoční 15. decembra 2011 v Dvorane Ministerstva kultúry Slovenskej republiky. V tejto súvislosti treba vyzdvihnúť najmä dve dámy - Lýdiu Baranovú, poverenú vedením PKO v Banskej Bystrici a jej zástupkyňu Ľudmilu Grausovú. Autorkou idey bola Lýdia Baranová a autorkou projektu bola Ľudmila Grausová . Práve tieto dve dámy , spoločne s mestom Banská Bystrica , podali vo februári tohto roka návrh na zápis Radvanského jarmoku do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Odborná komisia Ministerstva kultúry SR návrh posúdila a potvrdila, že historická kontinuita, význam jarmoku , nielen ako obchodnej, ale najmä kultúrno-spoločenskej podstaty si zaslúži zápis do tohto výnimočného zoznamu.

Na Slovensku sa dlhodobej obľube tešia stretnutia remeselníkov, priaznivcov ľudového umenia a tradičnej slovenskej kultúry , ktoré majú v každom regióne a v každom meste, či obci svojskú regionálnu „príchuť”. Tieto stretnutia odjakživa voláme jarmoky.

Líšia sa charakterom, regionálnymi remeselníckymi tradíciami, aj obdobím, v ktorom sa konajú - ale majú jedno spoločné - historickú danosť, ktorá pochádza zo stredoveku. Právo jarmokov totiž udeľoval výlučne panovník a jarmoky úzko súviseli so svätcami , či patrónmi danej oblasti. Jeden z najstarších európskych jarmokov sa s rozdielnou periodicitou koná už od roku 1655, je to známy Radvanský jarmok a v tomto roku sa konal už jeho 354. ročník. Tiahne sa dejinami Slovenska už od 17. storočia a nájdeme ho nielen vo výtvarnom stvárnení mnohých známych i menej známych umelcov, ale napríklad aj v literatúre a to už od roku 1870, kedy Gustáv Kazimír Zechenter Laskomerský napísal a vydal poviedku Radvanský Jarmok. Nachádzame ho aj v dielach Jozefa Gregora Tajovského, Štefana Žáryho, ale aj českej spisovateľky Boženy Nemcovej.

V novodobej histórii sa Radvanský jarmok stáva najmä prehliadkou remeselnej zručnosti domácich i zahraničných ľudových umelcov, ako aj prehliadkou folklórnej tvorivosti, spevu a tanca, v ktorých interpreti uchovávajú vzácne dedičstvo našich predkov. Za desiatky rokov sa pod gesciou Parku kultúry a oddychu a Mesta Banská Bystrica predstavili na Radvanskom jarmoku stovky ľudových umelcov a folkloristov a tisícky návštevníkov , ktorí rok čo rok Radvanský jarmok navštevujú. Radvanský jarmok sa stal aj súčasťou medzinárodného projektu cezhraničnej spolupráce „Ľudia ľuďom”.

Najvýznamnejším počinom v novodobej histórii Radvanského jarmoku sa však stane 15. december 2011, kedy bude Radvanský jarmok oficiálne zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska. Za touto udalosťou treba vidieť aj početnú skupinu spoluautorov z PKO, dokumentaristov a fotografov z externého prostredia, napríklad Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici sú to publicisti Vladimír Sklenka , Marcel Pecník, Vladimír Veverka, Vojtech či Miroslav Majlingovci.

Redakcia Bystricovín týmto gratuluje PKO a kolektívu jeho spolupracovníkov za to, že vďaka Radvanskému jarmoku sa bude do sveta šíriť dobré meno mesta Banská Bystrica. Máme skvelú kultúrnu značku, na ktorú sa môže naviazať aj ďalší rozvoj cestovného ruchu.

 

Zdroj: 2. December 2011

https://www.bystricoviny.sk/spravy/skvele-radvansky-jarmok-je-sucastou-kulturneho-dedicstva-slovenska