Spielberg získal práva na Wikileaks

06.03.2011 21:17

Filmové štúdio DreamWorks kúpilo práva na sfilmovanie dvoch kníh o afére WikiLeaks.

Svieža a dobre napísaná. Celá sa sfilmovať nedá, bude asi ťažké divákom popisovať spôsoby utajovaného prenosu dát, ale potenciál na kvázi špionážny triller má.

Taká je kniha WikiLeaks: Inside Julian Assange's War on Secrecy, ktorú napísali novinári Guardianu. Patrí medzi dve knihy, ktorých filmové práva kúpilo štúdio Dreamworks. Jedným z jeho troch majiteľov je aj režisér Steven Spielberg.

Britskí novinári sa z témy snažili vyťažiť maximum. O detstve Juliana Assangea tak napríklad hovoria ľudia, ktorí ho pred desaťročiami zažili na niekoľko dní. Napriek tomu si veria a ponúkajú svoj pohľad na to, aký ten Assange naozaj je.

Tento postup si, samozrejme, vyžiadal svoju daň. „Kniha je dobre napísaná, ale je v nej mnoho nepresností. Chvíľami je to viac beletria ako literatúra faktu,“ povedala pre SME Birgitta Jonsdóttir, ktorá pred rokom s Assangeom spolupracovala. Samozrejme, v príbehu o WikiLeaks nechýba ani ona.

Spielbergovo štúdio kúpilo práva aj na druhú knihu o WikiLeaks. Scéna, ako Julian Assange prstami prišpendlí kocúra Pána Schmitta k podlahe, by mohla byť vrcholom filmu. Vo svojej knihe Inside WikiLeaks ju opisuje Daniel Domscheit-Berg, ktorý od Assangea minulý rok odišiel.

Alebo si v DreamWorks mohli počkať na ten najcennejší pohľad. Autobiografia samotného Assangea vychádza už v apríli. Tam sa o prišpendľovaní kocúra zrejme písať nebude.


sobota 5. 3. 2011, Matúš Krčmárik