Spisovateľa Alberta Camusa údajne zavraždila KGB

21.08.2011 14:07

S teóriou o vražde spisovateľa prišiel taliansky akademik Giovanni Catelli na základe pasáže z denníka českého básnika Jana Zábranu.

BRATISLAVA 9. augusta (WEBNOVINY) - Za smrť slávneho francúzskeho spisovateľa Alberta Camusa, ktorý zomrel v roku 1960 ako 46-ročný pri autonehode, mohla niesť zodpovednosť sovietska tajná služba KGB. Vo svojom článku v denníku Corriere della Sera to tvrdí taliansky akademik Giovanni Catelli, ktorý svoju teóriu opiera o pasáž z denníka českého básnika Jana Zábranu.

Ide o pasáž, ktorá sa do talianskeho prekladu knižne vydaného denníka nedostala a v ktorej Zábrana píše o svojom stretnutí s nemenovaným príslušníkom KGB. "Počul som niečo veľmi zvláštne od muža, ktorý vie o mnohých veciach a má veľmi dobre informované zdroje. Povedal, že autonehodu, ktorá v roku 1960 pripravila Alberta Camusa o život, pripravili sovietski špióni. Poškodili jednu pneumatiku takým spôsobom, že v určitej rýchlosti praskla," napísal Zábrana vo svojom denníku.

Spomínaná autonehoda sa stala 4. januára 1960 na zľadovatenej ceste pri francúzskom meste Sens, keď auto jeho vydavateľa Michela Gallimarda narazilo do stromu. Podľa Catelliho dal príkaz na zabitie Camusa priamo sovietsky minister zahraničia Dmitrij Šepilov, ktorého nahneval spisovateľov článok z roku 1957.

Albert CamusFoto: SITA, AP

Camus v ňom napísal, že za rozhodnutie poslať sovietske vojská na potlačenie povstania v Budapešti je zodpovedný práve Šepilov.

S Catelliho teóriou však nesúhlasí francúzsky filozof Michel Onfray, ktorý v súčasnosti pracuje na Camusovom životopise. "Nemyslím si, že je táto teória hodnoverná. KGB mala iné spôsoby, ako Camusa zabiť," uviedol Onfray, ktorý zdôraznil, že Camus mal v čase smrti u seba nepoužitý spiatočný lístok na vlak do Paríža, kde plánoval stráviť zvyšok zimných prázdnin so svojou rodinou. Rozhodnutie, že nepôjde vlakom, ale nechá sa odviezť Gallimardom, však Camus podľa Onfraya spravil až na poslednú chvíľu. Navyše Gallimardovo auto Facel Vega nemalo na ceste príliš dobrú stabilitu. S Catellim nesúhlasí ani Vojtěch Ripka z Ústavu pre štúdium totalitných režimov v Prahe, podľa ktorého sa predmetná teória navyše nedá ani overiť. Dôvodom je skutočnosť, že súčasná ruská vláda nechce zverejniť informácie o KGB.

 

Autor: SITA, 9. augusta 2011 12:33

Zdroj: https://www.webnoviny.sk/kultura/slavneho-spisovatela-alberta-camusa-u/391072-clanok.html