Šťastný príbeh: Vandal bez domova sa premaľoval do galérie

19.07.2012 08:36

Človek, ktorý sa ocitol na ulici, si dnes pýta za jedno plátno tisícky libier. Reč je o streetartovom umelcovi z Londýna.

 

Britský pouličný umelec Stik v londýnskej galérii moderného umenia (Foto: SITA/AP)

 

BRATISLAVA 25. apríla (WEBNOVINY) - Pred 18 mesiacmi bol streetartový umelec s prezývkou Stik bezdomovcom v britskej metropole Londýn.

Dnes sú jeho diela pripravené na otvorenie novej vernisáže v londýnskej galérii moderného umenia, kde za tisíce libier nakupujú obrazy osobnosti ako Sir Elton John, spevák skupiny U2 Bono Vox, gitarista Brian May z kapely Queen či rapper Tinie Tempah.

Jeden z najvplyvnejších šíriteľov pouličného umenia v britskom hlavnom meste pre média priznal, že stál smrti tvárou v tvár, no postupne sa mu podarilo svoj život zmeniť.

Stik začal maľovať postavičky na múry domov pred piatimi rokmi. Teraz si za jedno plátno vypýta aj tisícky libier.

„Dlho sa mi nedarilo postaviť sa na vlastné nohy,“ povedal Stik a pokračoval: „Bol som opravárom bicyklov, ale zametal som aj ulice. Ťažko sa dnes hľadá práca.“

Zlom nastal, keď ho časopis Q požiadal o vypracovanie kulís na odovzdávanie hudobných cien časopisu Q. Vďaka tomu sa dostal do povedomia celej britskej verejnosti a jeho diela dostali punc prestíže. Najdrahšie sa mu podarilo predať jedno plátno za 5000 libier (viac ako 6000 eur).

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=-UFLsyecLPQ

 

Stikova identita je zahalená rúškom tajomstva rovnako ako pri jeho krajanovi Banksym. Ako sám povedal dlhé roky žil v útulku pre bezdomovcov, kde sa postupne pripravoval na svoju prvú výstavu.

Netradičný umelec skromne priznáva, že nevyštudoval žiadnu umeleckú školu a skúsenosti zo sveta umenia naberal desaťročným poflakovaním sa po východnom Londýne. Život na ulici však neopustil, len sa mu teraz zmenil. Ako sám s úsmevom dodáva, momentálne trávi viac času čistením vlastných graffiti malieb, než vytváraním nových.

 

Zdroj:

Informácie pochádzajú z London Evening Standard.

Autor: Rudolf Sivý, 25. apríla 2012 10:53

https://www.webnoviny.sk/kultura/stastny-pribeh-vandal-z-ulice-vysta/491852-clanok.html?from=section_article