Thomas Stearns Eliot zomrel

04.02.2014 06:52

4. februára 1965 v Londýne zomrel Thomas Stearns Eliot (pseudonym T. S. Eliot), americký básnik, esejista a dramatik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru. Dlhé roky žil v Spojenom kráľovstve.Prvé významne básne ako je Love song of J. Alfred Prufrock alebo Portrait of a Lady poukazujú na unikátny spôsob práce s jazykom, ktorý je súčasne veľmi tradičny (nadväzujúci na francúzskych symbolistov, to najlepšie z britskej tradície – a to romantické alebo alžbetinske) a veľmi moderné.

Poňatím reality a duchovného života v monológu alebo kaleidoskopickom kubistickom striedaní rôznych hlasov je zaradený k modernistom a zároveň k Stratenej generácii. Narodil sa 26. septembra 1888 v St. Louis v Missouri v USA.

Jeho najznámejšia básnicka zbierka – The Waste Land (Pustá zem, Pustina) je zložitou výpoveďou o dobe medzi vojnami a reakciou na prvú svetovú vojnu.

Jeho neskoršie práce, hlavne však Four Quartets, rozvíjajú Eliotovu poetiku smerom k veľmi zvláštnemu mixu realizmu a metafyzična. Presné obrazy a veľmi prepracovaný spôsob práce s čitateľovou mysľou znamená veľký dôraz na čitateľovú pozornosť a inteligenciu. Básne nie sú jednoduché, vrstvy sa prelínajú, doplňujú. Jeho náklonnosť ku kresťanstvu je patrná v celom diele.

Zdroj: wikipedia.org