V Londýne vystavujú najdrahšie Picassovo dielo

07.03.2011 19:10

Obraz mladej milenky španielskeho maliara vystavujú prvý raz po päťdesiatich rokoch.

BRATISLAVA 7. marca (WEBNOVINY) - Maľbu Pabla Picassa Nu au Plateau de Sculpteur (Nahá v sochárskom ateliéri, 1932) od pondelka vystavujú v londýnskej galérii Tate Modern. Najdrahší obraz, ktorý kedy vydražili na aukcii, môže verejnosť vidieť prvý raz od roku 1961.

"Je to výnimočná Picassova maľba a som nadšený, že vďaka štedrosti majiteľa ju môžeme po prvý raz predstaviť britskej verejnosti," povedal riaditeľ galérie Tate Modern Nicholas Serota. "Nu au Plateau de Sculpteur je jednou zo série malieb Picassovej múzy Marie-Thérese Walter. Namaľoval ju začiatkom roka 1932 v meste Boisgeloup v Normandii," dodal Serota.

Štyridsaťpäťročný Picasso sa so sedemnásťročnou Walter po prvý raz stretol v Paríži v roku 1927. Slávny maliar ju oslovil, keď vystúpila z električky, pričom jej povedal: "Som Picasso. Ty a ja spolu dokážeme veľké veci." Walter sa neskôr priznala, že v čase ich zoznámenia vôbec netušila, o koho ide. Pár musel svoj vzťah dlhé roky tajiť pre jej vek i preto, že Picasso bol ženatý s Oľgou Chochlovou. Tá sa neskôr o ich vzťahu dozvedela a maliara následne opustila. Walter porodila Picassovi dcéru Mayu a inšpirovala ďalšie jeho diela ako Le Reve (1932) a La Lecture (1932). Ich vzťah sa skončil, keď sa maliar zaľúbil do Dory Maar.

Obraz získal v máji 2010 neznámy kupec za rekordnú sumu 106,5 milióna dolárov v aukčnom dome Christie's v New Yorku. Galéria Tate Modern si ho zapožičala zo súkromnej zbierky a vytvorila preň špeciálnu miestnosť. Pred tým, než obraz minulý rok predali, patril takmer šesťdesiat rokov losangeleským zberateľom Sidneymu a Francesovi Brodymu. Tí získali maľbu v roku 1951 od spoločnosti Paul Rosenberg & Co., ktorá ju v roku 1936 kúpila od samotného autora. Počas tohto obdobia bola vystavená iba raz - v roku 1961 na oslavu Picassových osemdesiatych narodenín.

Autor: SITA, dnes 16:40

Zdroj: www.webnoviny.sk/kultura/v-londyne-vystavuju-najdrahsie-picass/314047-clanok.html