Žiadny koňak ani ruže. Tajomný návštevník hrobu E.A. Poea zase neprišiel

03.03.2012 19:20

Zdá sa, že záhadný návštevník, ktorý rok čo rok nechával na hrobe slávneho amerického spisovateľa Edgara Allana Poea v deň jeho narodenín ružu a fľašu koňaku, sa už nevráti. Tretí rok po sebe sa pri hrobe v americkom Baltimore neobjavil.

Edgar Allan Poe | foto: Wikipedia

Po celonočnom čakaní vo štvrtok oficiálne oznámil kurátor múzea E.A. Poea v Baltimore, že záhadná nočné tradícia skončila. "Viac-menej som sa na to už vopred pripravil," povedal kurátor Jeff Jerome, ktorý túto funkciu zastáva od roku 1979. "Čo mi bude chýbať najviac, je to vzrušenie z čakania, či sa ukáže," dodal.

Každý rok od roku 1949 sa v plášti zahalená osoba objavovala 19. januára - obvykle počas noci - pri hrobe legendárneho spisovateľa a básnika, aby mu ružou a fľašou koňaku vzdala česť. Záhadného návštevníka nikto nikdy neodhalil.

Pôvodný každoročný návštevník zrejme zomrel v roku 1998, a potom zrejme pokračovali jeho synovia. Prečo ale pred tromi rokmi tradícia skončila, zostáva rovnakou záhadou ako totožnosť nočného ctiteľa.

Dom, v ktorom Edgar Allan Poe (1809-1849) strávil časť svojho krátkeho života, navštívi každoročne viac ako 5 000 ľudí, aby si pripomenuli autora záhadných a mysterióznych poviedok ako je Jama a kyvadlo, Vraždy v ulici Morgue, Zánik domu Usher či Ukradnutý list alebo slávna báseň Havran.

 

Zdroj: 20. ledna 2012  14:28

https://kultura.idnes.cz/zadny-konak-ani-ruze-tajemny-navstevnik-hrobu-e-a-poea-zase-neprisel-1gm-/literatura.aspx?c=A120120_142807_literatura_ob