Zomrel Ivo Tretera, filozof autor originálnych spomienok na Hrabala

07.01.2014 06:02

Vo veku 78 rokov zomrel v sobotu 7. januára 2012 Ivo Tretera , profesor filozofie a autor mnohých odborných publikácií, napríklad aj posledných spomienok na Bohumila Hrabala . O jeho skone informoval Ladislav Horáček z vydavateľstva Paseka.

Ivo Tretera, profesor dejín filozofie

Ivo Tretera, profesor dejín filozofie | foto: seniorium.cz

 

Na Iva Treteru budú spomínať predovšetkým stovky študentov, ktoré prešli Filozofickú fakultou Univerzity Karlovej (FF UK ), prípadne tamojším Ústavom filozofie religionistiky, kde Tretera dlhodobo pôsobil.

Ivo Tretera sa narodil v roku 1933 v Prahe. Po štúdiách nastúpil na katedru filozofie UK kde vyučoval hlavne teóriu poznania a dejiny filozofie. V rokoch 1966-1967 si robil postgraduálne štúdium na univerzitách v Nancy a Paríži. V čase normalizácie mal obmedzenú možnosť publikovať aj vyučovať a po úplnom zákaze výkonu povolania bol odsunutý do archívu UK. Po novembri 1989 sa však na FF UK vrátil a postupne sa stal docentom a profesorom dejín filozofie.

Okrem pedagogickej vedeckej činnosti boli cenné aj jeho vstupy na literárnu pôdu. V minulom roku vydalo nakladateľstvo Paseka osobité spomienky spisovateľa Bohumila Hrabala, ktorého bol dlhoročným priateľom. V knihe doslovne zaznamenal hovory prebiehajúce v Hrabalovej obľúbenej krčmovej spoločnosti, ktoré sa neskôr stali zárodkom jeho literárnych del. Literárni kritici vyzdvihujú, žo Treterovv pohľad na Hrabala bol osviežujúci a pretože spisovateľa neadoroval, ukázal ho inak nez klasickí životopisci.

Posledná rozlúčka s I. Treterom sa uskutoční v piatok 13. januára o 14:00 svo veľkej obradnej sieni strašnického krematória.

 

Zdroj: 9. ledna 2012  13:07

https://kultura.idnes.cz/zemrel-ivo-tretera-filozof-a-autor-originalnich-vzpominek-na-hrabala-1j8-/literatura.aspx?c=A120109_123443_literatura_tt