Zomrel Josef Škvorecký, autor Zbabelcov a exilový vydavateľ

03.03.2012 19:04

Vo veku 87 rokov zomrel v Kanade spisovateľ Josef Škvorecký. Autor kníh Zbabelci či Tankový prapor emigroval v roku 1969. So svou manželkou Zdenou Salivarovou v Toronte založil exilové vydavateľstvo '68 Publishers. Trpel dlouhodobo zdravotnými problémami.

Spisovateľ Josef Škvorecký | foto: David Port, MF DNES

"Odišiel,“ povedala bez ďalších slov jeho manželka Zdena Salivarová, neskôr dodala, že zomrel v noci na utorok o tretej hodine ráno.

Pohreb Jozefa Škvoreckého sa podľa jeho spolupracovníka Václava Krištofa zatiaľ neplánuje. "Na želanie manzelky Jozefa Škvoreckého sa pohreb neuskutoční. Za dva až tri mesiace ale chce zorganizovať rozlúčku na univerzite v Toronte,“ povedal.

Ako veľkú stratu vníma smrť Škvoreckého i další Čech žijící v Kanadě, herec Pavel Kříž. "Není mi vůbec do řeči. Je to pro mě osobně veliká ztráta. několikrát jsme se potkali, i když jsme každý žili na opačné straně Kanady.  Nesmírně jsem si ho vážil. Zachránil svou vydavatelskou činností dvacet let české a slovenské literatury, která by jinak neexistovala," napísal z Kanady. 

Škvorecký zomrel na rakovinu v torontskej Nemocnici princeznej Margaret, uviedol server kanadského denníka The Globe and Mail. O jeho chorobe sa hovorilo aj v súvislosti s tým, že neprišiel na pohreb Václava Havla, s ktorým ho spájalo priateľstvo.
Škvorecký za vojny absolvoval gymnázium v Náchode, nevyhol sa totálnemu nasadeniu. Po vojne nastúpil na univerzitu, študoval na lekárskej fakulte Univerzity Karlovej, ale už v roku 1946 prestúpil na filozofickú fakultu. Absolvoval ju v roku 1949.
Najskôr učil, po vojne nastúpil do angloamerickej redakcie Štátneho nakladateľstvo krásnej literatúry. Potom pôsobil v dvojmesačníku Svetová literatúra, po vydaní svojho prvého románu Zbabelci musel redakciu opustiť. V roku 1958 si vzal Zdenu Salivarovou za manželku.
Po roku 1969 sa podmienky v Československu pritvrdili. Kniha Tankový prapor nesmela vyjsť, Škvorecký sa potom rozhodol zostať s manželkou v exile. Usadil sa v Toronte. Od sedemdesiatych rokov prednášal na rôznych severoamerických univerzitách.
V Toronte tiež založil vydavateľstvo '68 Publishers, ktoré vydávalo českých exilovej autorov a v Československu zakázané diela. Do roku 1993 v ňom vyšlo celkom 227 titulov.
Manželia Skvoreckí zostali v Kanade aj po roku 1989, do vlasti sa však často vracali. V roku 1990 dostali z rúk prezidenta Václava Havla Rád bieleho leva.

 

Zdroj: Jan Wirnitzer 3. ledna 2012  15:56,  aktualizováno  16:34

https://kultura.idnes.cz/zemrel-josef-skvorecky-autor-zbabelcu-a-exilovy-vydavatel-pa9-/literatura.aspx?c=A120103_155705_literatura_jw