Christo Botev sa narodil

06.01.2014 06:37

6. januára 1848 sa v Kaloferi narodil Christo Botev, bulharský učiteľ, vydavateľ, básnik a revolucionár. Zomrel  1. júna 1876 vrch Voli.
Po tom ako Karavelov založil Spoločnosť užitočných vedomostí sa cesty Boteva a Karavelova rozdelili. V júli roku 1875 sa Botev žení. Berie si Venetu Minčevu-Vezirevu a spolu s jej synom z prvého manželstva žijú v prenajatej tlačiarenskej dielni.

Tesne predtým, ako sa vrátil späť do Bulharska, stihol vydať iba jedno číslo novín Нова България (Nové Bulharsko) (25. mája 1876). V jednom z článkov opisuje udalosti z revolučných dní: „Podľa pôvodného plánu mala družina prejsť cez Dunaj pri meste Orjachovo. Veliteľom družiny mal byť Filip Totju, ten sa však v poslednej chvíli tohto postu vzdal, a tak som ho nahradil ja... Na druhý deň sa nám podarilo obsadiť poštovú loď Radecki, plávajúcu pod rakúsko-uhorskou zástavou. Bolo to neočakávané predstavenie. Kapitán lode Dagobert Engelder bol zbavený funkcie kapitána nemeckým nariadením, ktoré ho zbavilo akejkoľvek zodpovednosti za loď, a tak sa loď dostala pod kontrolu povstalcov.“

Botev z lode posiela telegramy do celého sveta a prosí o podporu v boji za slobodu bulharského národa. Odpoveďou im bolo, že „európske národy a vlády podajú pomocnú ruku bulharskému národu“. Sila slova sa však musí odzrkadliť aj v činoch.

Sľúbená pomoc neprišla, a tak Botevovu družinu pri meste Kozloduj zajala dňa 17. mája 1876 turecká vojenská loď. Bulharskí povstalci nenašli podporu u miestneho obyvateľstva.

Po niekoľkých dňoch bojov bola družina porazená a Christo Botev bol zabitý. Stalo sa tak 20. mája 1876 (1. júna 1876 podľa juliánskeho kalendára) na vrchu Vola blízko vrchu Kamarata.


Zdroj: wikipedia.org