Ivan Ivanovič Šiškin zomrel

20.03.2013 06:37

20. marca 1898 v Sankt Peterburgu zomrel Ivan Ivanovič Šiškin, ruský maliar-krajinár, akademik (od r. 1865), profesor maľby (od r. 1873), vedúci maliarskej dielne (v r. 1892 - 1895).

Patril k významným členom umeleckého združenia peredvižnici. Narodil sa 13. januára 1832 v Jelabuge.

Ivan Ivanovič Šiškin patrí k najvýznamnejším ruským výtvarným umelcom, ktorého preslávili najmä jeho krajinomaľby. Svojím štetcom dal vyniknúť kráse a veľkoleposti ruskej prírody. Vo všetkých svojich dielach sa prejavil ako mimoriadny znalec foriem života. V snahe po realistickom zobrazení prírody, z ktorej si vyberal predovšetkým mohutné lesné motívy, svoje pozorovania dopĺňal prírodovedeckým štúdiom a neustálymi cestami.

Postupne zanechal romantické motívy a upriamil sa dôsledné a pravdivé zobrazenie skutočnosti. Jednou z jeho prvotín, vytvorených v tomto duchu je Rúbanie lesa (1867). V sedemdesiatych rokoch prišlo k Šiškinovmu tvorivému rozkvetu. Tvoril tak charakteristické obrazy ruskej prírody, ktoré sú akoby vyjadrením krásy a bohatstva ruskej zeme. Súčasne sa nezdráhal vo svojich dielach zdôrazniť symbiózu prírody a výsledkov práce ľudských rúk - napr. obraz Raž (1878). 

 

 

Šiškin patrí medzi najznámejších a najobľúbenejších ruských maliarov a právom sa spolu s mladším I. I. Levitanom považuje na najvýznamnejšieho maliara-krajinára v ruskom výtvarnom umení.

Ráno v borovicovom lese, 1889, olej na plátne, Štátna Tretiakovská galéria, Moskva

Šiškin bol mimoriadne plodným autorom. Okrem množstva olejomalieb vytvoril celý rad kresieb a grafických listov.

Osobitné miesto v Šiškinovej tvorbe zaujíma jeho najpopulárnejší obraz Ráno v borovicovom lese (1889). Tu maliara zaujal chvíľkový jav, ako je ranná hmla medzi stromami, rozrážaná presvitajúcimi slnečnými lúčmi. Priam panenský lesný interiér, navodzujúci atmosféru harmónie a pokoja, oživil skupinkou hrajúcich sa medvieďat. Idyla rodiaceho sa nového dňa spolu s dokonalým umeleckým zachytením scény takmer zákonite v divákovi vytvára pocit prítomnosti na tomto výjave.

Na obraze, ktorý je považovaný za prelomové dielo v Šiškinovej tvorbe, sa spoluautorstvom podieľal iný maliar, Šiškinov súčasník K. A. Savickij. Z jeho štetca pochádza medvedia rodinka. Pôvodná Savického signatúra na obraze „zásluhou“ P. M. Tretiakova zmizla, takže dnes sa za autora obrazu považuje iba Šiškin.

Zdroj: wikipedia.org