Jela Špitková sa narodila

01.01.2014 07:31

1. januára 1947 sa v Novom Meste nad Váhom narodila Prof. Jela Špitková, slovenská a rakúska husľová sólistka, ktorá koncertuje po celom svete. Okrem koncertovania sa venuje pedagogickej činnosti a je profesorkou na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a na Fakulte múzických umení AU v Banskej Bystrici. Jej husľová hra je zachytená (nahrala 900 minút z jej husľového repertoáru, z toho 30 husľových koncertov) na gramoplatne a CD, ktoré sa predávajú po celom svete. Okrem toho je jej hra zachytená rôznymi medzinárodnými rozhlasovými spoločnosťami.

Koncertná činnosť

Jela Špitková v Japonsku

Po ukončení ašpirantúry v Moskve sa vrátila Jela Špitková do Bratislavy a stala sa sólistkou Slovenskej Filharmónie. V roku 1976 založila „Suchoňovo kvarteto“, v ktorom hrala so svojim bratom Igorom Špitkom - husle, Jozef Pohoranský - violončelo a s Erikou Friedlovou - viola. Odohrali spolu počas 10 rokov existencie tohto hudobného telesa nespočetné množstvo koncertov na domácich a zahraničných turné, ktoré sčasti boli odvysielané v rozhlase a v televízii. V roku 1978 v zložení troch popredných slovenských inštrumentalistov Jela Špitková - husle, Jozef Pohoranský - violončelo a Marián Lapšanský - klavír, vzniklo „Slovenské trio“ s ktorým taktiež odohrala nespočetné množstvo koncertov, nahrala veľa platní a vzniklo veľa rozhlasových a televíznych nahrávok. Okrem tejto koncertnej činnosti je do dnešného dňa pravidelnou sólistkou Dámskeho komorného orchestra v Bratislave. V rokoch 1975 - 1980 hrala priemerne ročne 140 koncertov za rok ako sólistka, v 60 štátoch na piatich kontinentoch, kde každé 2 - 3 dni vystupovala s iným programom. V roku 1979 sa stala prvou koncertnou majsterkou v Radio Symphony Orchestra Kopenhagen v Kodani. Nakoľko to bolo veľmi ďaleko vzdialené od jej vlasti, spravila konkurz na koncertnú majsterku do Mozarteum Orchester v Salzburgu s ktorým často vystupovala ako sólistka či už Brahmsovho, Čajkovského, alebo Mozartových koncertov a to nielen na abonentných koncertoch vo Veľkom sále Festspielhausu ale aj na početných koncertných turné tohto orchestra do zahraničia.

Počas tohto pôsobenia nahrala aj veľa husľových koncertov ako sólistka za doprovodu tohto hudobného telesa. Povedľa tohto fixného miesta, bola príležitostne koncertnou majsterkou v Frauensymphonieorchester v Kolíne. Jednu sezónu bola aj koncertnou majsterkou v „Theater am Gärtnerplatz“ v Mníchove. Vo Viedni bola taktiež počas 10 rokov svojej kariéry koncertnou majsterkou "1. Frauen Kammerorchesters von Österreich". Popri tom často pôsobila aj v hudobnom telese „Wiener Bachsolisten“. Jej veľké turné na prelome tisícročia smerovalo do Rio de Janeiro po Brazílii, kde hrala Lalovu "Symphonie Espagnole", Vivaldiho Štyri ročné obdobia s doprovodom orchestra „Orchestra Sinfonica Brasileira“ a do Tokia, kde hrala celovečerný recitál a s doprovodom orchestra Sinfoniu concertante od Wolfganga Amadea Mozarta. V roku 2006 absolvovala s Dámskym komorným orchestrom turné po Japonsku.

Pedagogická činnosť

 

V roku 1975 sa stala asistentkou na VŠMU v Bratislave, kde pôsobila štyri roky. Od roku 1980 pôsobila na vysokej škole v Salzburgu v Mozarteu ako asistentka profesora Sándora Végha. Od roku 1985 vyučuje na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni a od roku 1998 tiež na Fakulte múzických umení AU v Banskej Bystrici. Jej žiaci pôsobia ako sólisti aj ako komorní hráči v popredných h

Zdroj: wikipedia.org