29. jún – Peter

29.06.2011 07:00

Mužské meno Peter má grécky pôvod a význam mena je "pevný ako skala". Nositeľov tohto mena oslovujeme Peťo, Peťko, Petrík.

Mužské meno Pavol má latinský pôvod a význam mena je "malý, skromný". Pavlov oslovujeme Pali, Palino, Palko.

Meno Petra je ženskou podobou mena Peter. Nositeľky tohto mena oslovujeme Peťa, Peťka.

Uvedené mená sú na Slovensku bežne zaužívané, aj keď v súčasnosti nie sú až také populárne ako v minulosti a prevažne sú zdedené.

Peter a Pavol majú spoločné iba jedno - oslavujú svoje meniny v predposledný júnový deň. Inak sú to úplne rozdielne osobnosti.

Peter je intuitívny

Dominantnými vlastnosťami Petrov sú intuícia, dynamizmus, reaktívnosť a citlivosť. Pri osobnostnom hodnotení sú vykreslení ako ľudia, ktorí majú srdce. V citovom živote sú neskrotní. Majú veľmi silnú zmyselnosť a za ľahostajnou tvárou skrývajú nepriznané labužníctvo. Petrovia sa veľmi páčia ženám, sú zvodní a šarmantní. Podľa povahy by mali byť nevyčerpateľní a vytrvalí, so silnou emotívnosťou a troškou pojašenosti. Petrovia by mali v živote pracovať duševne, pretože na fyzickú prácu nie sú stavaní. Uplatnia sa ako herci, podnikatelia, spisovatelia alebo novinári. Majú šťastie po celý život, obzvlášť v jeho druhej polovici. Keďže sú fatalisti, zvyknú voliť vyčkávaciu taktiku.

Petrovia majú obľúbené farby fialovú a červenú, ochranné rastliny horčicu a rozmarín, ochranné kamene jaspis a diamant.

Pavol je víťaz

Pavlovia sú tí, ktorí víťazia. Vynikajú emotívnosťou, spoločenskosťou, citlivosťou a mravnosťou. Pri zasiahnutí Amorovým šípom sú nežní a láskyplní, ale majú v sebe istú neoblomnosť, ktorá im to v živote rozhodne neuľahčuje.

Láska je v ich prípade zložitá. Náramne trpia, ak ich niekto zradí. V zmyselnosti sa často vydávajú za výhradne duchovne založených ľudí, zatiaľ čo s nimi šijú všetci čerti. Prechovávajú v sebe nedôveru voči žene, čo sa navonok prejavuje akousi neotesanosťou.

Obľubujú klasické štúdium, ale je im blízka aj matematika a cudzie jazyky. Mohli by byť z nich dobrí technici, právnici, politici či hovorcovia. Pavlovia sú strhujúci ľudia, ktorí si dokážu hravo získať sympatie a náklonnosť ľudí. Ich mamy a partnerky musia byť však trpezlivé, lebo sú to rodinní tyrani.

Pavlovia majú obľúbené farby fialovú a modrú, ochranné rastliny žihľavu a slez, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Petra je emotívna

Petry, ktoré majú meniny spolu s Petrami a Pavlami 29. júna, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich môžu dohnať k extrémnym rozhodnutiam. Ich reakcie sú priemerné a dlho premýšľajú, kým sa do niečoho pustia. Rozprávajú rázne a vždy s presvedčením.

Ich vôľa je ako zo železa. Petry svojou aktívnosťou doslova pohltia iných. Skoro zistia, na čo sa chcú v živote zamerať. Môžu vykonávať povolanie ošetrovateľky, političky, ale aj umelkyne.

Napriek úžasnej vitalite by si mali dávať pozor na svoje zdravie. Ich obľúbené farby sú zlatožltá a medená, ochranné rastliny mak, nechtík, ochranné kamene krištáľ a granát.

 

Zdroj: mojosud.sk