Adam Mickiewicz sa narodil

24.12.2013 06:08

24. decembra 1798 sa v Zaosie narodil Adam Mickiewicz, poľský básnik, dramatik a publicista. Hlavný predstaviteľ poľského romantizmu. V roku 1824 bol deportovaný do Ruska, od roku 1829 žil v západnej Európe. Zomrel 26. november 1855 v Istanbule.

Idey mladých vyjadril v Óde na mladosť. Óda na mladosť ( Oda do mladosczi) je napísaná ako manifest tajeného študentského spolku, ktorého bol Mickiewicz súčasťou. Stretávame sa v nej s myšlienkami nevyspytateľných tajomstiev, prísnych a nekompromisných zákonitostí sveta. Dziady-'v ňom Mickiwcz oslavuje pohanský kult predkov.

Historický epos Konrad Wallenrod vznikol vo vyhnanstve v Rusku, kde odchádza po novembrovom povstaní (1830)Varšavská univerzita je uzatvorená. Obsahom tohto diela je, že silná individualita, silný jedinec preberá zodpovednosť za svoju vlasť a má ju brániť.V tomto sa už prejavujú základné idey romantizmu.

Potom žil v emigrácii v Paríži, kde napísal národný epos Pán Tadeáš. Toto dielo je históriou v dvanástich veršovaných knihách. Okrem toho píše aj sonety : Sonety, Krymské sonety

Zdroj: wikipedia.org