Alexandr Nikolajevič Skriabin sa narodil

06.01.2014 06:44

6. januára 1872 sa v Moskve narodil Alexandr Nikolajevič Skriabin, ruský hudobný skladateľ, klavírny virtuóz a hudobný pedagóg. Skriabinova tvorba sa viaže k neskorému romantizmu a tiež k impresionizmu. Zomrel 27. apríla 1915 v Moskve.
Pochádzal z aristokratickej rodiny. Hudobné vlohy zdedil po svojej matke, ktorá bola koncertnou klaviristkou a ktorá zomrela na tuberkulózu, keď mal Skriabin len jeden rok. Skriabin sa hre na klavír venoval od ranného detstva , učil ho aj striktný a prísny Nikolaj Zverev, ktorému za veľa vďačí aj Sergej Rachmaninov. Skriabin neskôr študoval na Moskovskom konzervatóriu. Ako klavirista bol, napriek svojím malým dlaniam a prstom, už v mladosti považovaný za „zázračné dieťa“.
V súkromí bol rozporuplnou osobou. Oženil sa s klavíristkou Vierou Izakovičovou, s ktorou mal niekoľko detí, ale deti a manželku opustil kvôli mladému študentovi, ktorého učil. Skriabin sa zaujímal o teóriu tzv. nadľudí („übermensch”), ktorej tvorcom bol Friedrich Nietzsche a o rôzne filozofické smery, čo sa odzrkadlilo v jeho hudobnom myslení.
Skriabin bol počas celého svojho života hypochonder. Zomrel na otravu krvi.


Zdroj: wikipedia.org