Autorkou najlepšej slovenskej prózy je Monika Kompaníková

01.10.2011 21:03

Literárna súťaž Anasoft litera pozná svojho šiesteho víťaza - stala sa ním Monika Kompaníková s knihou Piata loď. Odmenu 10-tisíc eur si túto stredu prevzala v Design Factory. Cenu čitateľov denníka Sme získal Pavel Vilikovský za knihu Pes na ceste.


Foto: SITA


„Lode v mojich snoch sa plavia často,“ hovorí laureátka literárnej ceny Anasoft Litera 2011 Monika Kompaníková vo svojej víťaznej knihe Piata loď. Cenu spolu so šekom na 10-tisíc eur si prevzala v stredu večer v priestoroch bratislavskej Design Factory.


Monika Kompaníková; Foto: SITA

Román Piata loď je čiastočne inšpirovaný skutočným príbehom. Rozpráva o deťoch, ktoré si v záhradnom domčeku vytvoria malú tajnú rodinu a spolu s ňou i náhradný domov. „Je to silný príbeh, ktorý ťaží z napätia a očakávania čitateľov. Monika Kompaníková mu dáva tvar svojimi vynikajúcimi pozorovacími schopnosťami s dôrazom na detail, čo je znakom skutočného prozaického talentu a nevyhnutnou podmienkou na to, aby vznikol skvelý román," znelo stanovisko poroty v zložení René Bílik, Ján Gavura, Mila Haugová, Juraj Kušnierik a Ján Štrasser. Vo víťaznom románe vyzdvihli tínedžersky uvoľnený jazyk i experimentálnu štúdiu ľudskej psychiky a dielo porota prirovnala ku Goldingovej klasike Boh múch.
Ocenenie Anasoft litera sa udeľuje každoročne za najlepšiu prozaickú knihu vydanú v uplynulom roku. V predchádzajúcich ročníkoch ju získali autori Pavel Vilikovský za knihu Čarovný papagáj a iné gýče, Marek Vadas za zbierku poviedok Liečiteľ, Milan Zelinka za knihu Teta Anula, Alta Vášová za prózu Ostrovy nepamäti a Stanislav Rakús za zbierku poviedok Telegramy. Šesticu autorov teraz doplnila 32-ročná rodáčka z Považskej Bystrice Monika Kompaníková.
Vyštudovaná výtvarníčka vstúpila do literárneho sveta v roku 2002, kedy jej vyšla zbierka krátkych próz s názvom Miesto pre samotu. Šesť poviedok, v ktorých prenáša čitateľov k rozpadnutému domu, do dediny na konci sveta, plavárne či ústavu, aby tam s nimi rozohrala nevšedné príbehy, si vyslúžil Cenu Ivana Kraska. V poradí šiesta laureátka súťaže Anasoft litera sa však vo finálovej desiatke tejto prestížnej súťaže neocitla prvý raz. Po úspechu prvotiny pokračovala novelou Biele miesta. S príbehom, v ktorom nahliadla do života rómskej osady, sa do finále Anasoft Litera prebojovala v roku 2007.
„Baví ma hrať sa so slovíčkami, skladať vety. A sledovať, ako ten text žije. Vždy to tak nebolo,“ hovorí vyštudovaná grafička. Poviedky Moniky Kompaníkovej boli preložené a publikované v antológiách a časopisecky v Egypte, Nemecku, Poľsku, Srbsku, Bulharsku, Rakúsku, Maďarsku, Česku, Spojených štátoch amerických, Bielorusku a Chorvátsku. Medzinárodný úspech korunoval srbský preklad novely Biele miesta. Piata loď je však jej románovou prvotinou. „Myslím, že Piata loď je najmä o svete dospelých, vyrozprávaným cez svet detí. Deti nemajú veľa šancí vymaniť sa zo sveta, do ktorého sa narodili, ktorý pre nich dospelí vytvorili, a keď niekedy spravia niečo, čím sa vymaniť chcú, tak to dopadne zle,“ uviedla úspešná spisovateľka, ktorá svoje útočisko hľadá na vidieku a popri písaní sa stíha venovať i výchove dvoch detí.
Víťaznú knihu tento rok vybrali spomedzi 120 knižných titulov, ktoré boli nominované automaticky. Cenu čitateľov denníka Sme získal v internetovom hlasovaní Pavel Vilikovský za knihu Pes na ceste vydanú vo vydavateľstve Kalligram. Triumfom Moniky Kompaníkovej sa KK Bagala stalo najúspešnejším vydavateľstvom, keď v šiestich ročníkoch trikrát zvíťazili jeho knihy (predtým Vadasov Liečiteľ a Rakúsov Telegram).


Pavel Vilikovský; Foto: SITA


Finalisti Anasoft Litera 2011:
Ivana Dobrakovová, Bellevue, Marenčin PT, 2010
Dušan Dušek, Holá veta o láske, Slovart, 2010
Jana Juráňová, Lásky nebeské, Aspekt, 2010
Monika Kompaníková, Piata loď, KK Bagala, 2010
Peter Krištúfek, Blíženci a protinožci, Marenčin PT, 2010
Lukáš Luk, Príbehy Považského Sokolca, Petrus, 2010
Peter Macsovszky, Mykať kostlivcami, Vlna/Drewo a srd, 2010
Zuzana Mojžišová, Bon voyage, Artforum, 2010
Jaroslav Rumpli, Kruhy v obilí, Slovart, 2010
Pavel Vilikovský, Pes na ceste, Kalligram, 2010

Autor: Zuzana Zimmermannová, 29. septembra 2011 12:55
Zdroj: https://www.webnoviny.sk/kultura/autorkou-najlepsej-slovenskej-prozy-je/409461-clanok.html