Banská Bystrica - Na Envirofilm prihlásili autori z 32 krajín 154 filmov

13.03.2011 22:36

Do súťaže vybrala festivalová komisia 43 z nich, od filmárov zo 16 krajín.

Ilustračné fotoFoto: SITA/Dušan Hein
 
 

BANSKÁ BYSTRICA 12. marca (WEBNOVINY) - Do súťažnej časti 17. ročníka festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm, ktorý bude 16. až 21. mája v Banskej Bystrici, Banskej Štiavnici, Zvolene, Kremnici a Krupine, prihlásili tvorcovia z 32 krajín spolu 154 filmov. Informovala o tom Anna Gudzová z organizačného výboru festivalu s tým, že už tradične najviac filmov prišlo z Nemecka, Slovenska a Česka a najpočetnejšie je opäť zastúpená kategória dokumentárnych filmov.

Výberová komisia vybrala z prihlásených diel do súťaže 43 filmov zo 16 krajín, ktoré bude na festivale hodnotiť medzinárodná porota. Medzi vybranými počtom dominuje 11 nemeckých filmov, zo Slovenska a Česka sa do súťaže dostalo po osem filmov. O festivalové ceny budú ďalej bojovať filmári z Ruska, Švajčiarska, Holandska, USA, Francúzska, Japonska, Austrálie, Grécka, Talianska, Iránu, Poľska, Nórska a Arménska.

Súťaž je rozdelená na kategóriu spravodajské a publicistické programy, magazíny a filmy, kategóriu dokumentárne filmy, kategóriu vzdelávacie a náučné videoprogramy a filmy, kategóriu voľná tvorba a filmy pre deti a mládež a kategóriu amatérske filmy. Detská porota bude posudzovať päť filmov.

Súčasťou festivalu budú okrem prehliadky súťažných filmov aj premietania nesúťažných filmov z archívu Slovenského filmového ústavu a viaceré sprievodné podujatia ako semináre, besedy s filmármi či výstavy.
Cieľom Envirofilmu je predstaviť, konfrontovať a podnecovať v medzinárodnom meradle tvorbu filmov zameraných na ochranu prírody a životného prostredia, rozširovať poznanie ľudí a zvyšovať ich aktivitu pri riešení tejto problematiky. Jeho organizátorom je Slovenská agentúra životného prostredia Banská Bystrica, odborným a organizačným garantom Ministerstvo životného prostredia SR. Festival je členom medzinárodnej asociácie festivalov o ochrane životného prostredia ECOmove International.

Autor: SITA, 12. marca 2011, 17:46

Zdroj: www.webnoviny.sk/kultura/na-envirofilm-prihlasili-autori-z-32-kr/316851-clanok.html