Bejamin Britten zomrel

04.12.2013 06:13

4. decembra 1976 v Aldeburgh zomrel Bejamin Britten, britský hudobný skladateľ, klasik hudby 20. storočia. Narodil sa 22. novembra 1913 v Lowestoft.

Kompozičný štýl Bejamina Brittena ovplyvnila staroanglická tvorba Thomasa Weelkesa a Henryho Purcella. Inšpiroval ho aj anglický folklór, ktorý je však v jeho skladbách prítomný vo veľmi štylizovanej podobe a talianska opera 19. storočia, predovšetkým Rossiniho diela.

Pre Brittenovu prácu je typická spontánnosť a invenčnosť, pripomínajúca Mozartovu či Schubertovu kompozičnú ľahkosť. Britten odmietal prijímať súdobé prístupy, predovšetkým nové racionálne a umelo konštruované skladateľsko-technologické princípy, preto má jeho hudba bližšie skôr ku Stravinského neoklasicizmu, než napríklad k Schönbergovi a jeho dodekafonickej škole.

Skladateľova tvorba a formálne rozpätie sú rozsiahle, zahŕňa opery (celkom dvanásť), balety aj orchestrálne a vokálno-inštrumentálne diela rovnako ako komorné skladby pre najrôznejšie obsadenie. Ešte počas svojho života získal celý rad prestížnych ocenení.

Zdroj: wikipedia.org