Dario Fo sa narodil

24.03.2013 06:42

24. marca 1926 sa v San Giano v Taliansku narodil Dario Fo. taliansky dramatik, divadelný režisér, skladateľ a nositeľ Nobelovej ceny za literatúru (1997). Používal metódy komédie dell´arte a úzko spolupracoval so svojou manželkou Francou Rame.

Dario Fo sa narodil v Leggiuno-Sangiano. Jeho otec Felice pracoval ako prednosta stanice, kvôli čomu sa rodina často sťahovala. Bol tiež amatérskym hercom a socialistom.

V roku 1940 Dario odišiel študovať architektúru do Milána, ale jeho štúdia prerušila 2. svetová vojna, v ktorej bola jeho rodina aktívne zapojená v protifašistickom odboji. Ku koncu vojny bol povolaný do armády, ale utiekol a po zvyšok vojny sa skrýval.

Po vojne pokračoval v štúdiu v Miláne a začal pôsobiť v hnutí piccoli teatri, kde uvádzal improvizované monológy. V roku 1950 začal pracovať v divadelnej spoločnosti Franca Parentiho a napokon zanechal prácu asistenta architekta a divadlu sa venoval naplno.

V roku 1951 sa stretol s Francou Rame pri spolupráci na produkcii revue Sette giorni a Milano. Nasledovali zásnuby. V tom istom roku bol pozvaný tvoriť rozhlasovú reláciu Cocorico. Napísal 18 satirických monológov, ktorých základ tvorili biblické príbehy spracované ako politická satira. Pohoršené autority reláciu zrušili.

V roku 1953 napísal a režíroval satirickú hru Il dito nell´occhio. Napriek pozitívnym ohlasom verejnosti bola hra vládnymi a cirkevnými autoritami cenzurovaná a divadelná spoločnosť mala problém nájsť divadlo, ktoré by ju uviedlo.

Zdroj: wikipedia.org