Domenico Ghirlandaio zomrel

11.01.2014 06:18

11. januára 1494 vo Florencii zomrel Domenico Ghirlandaio, taliansky maliar ranej renesancie. Patril k florentskej škole. Narodil sa 1449 vo Florencii.

Ghirlandaio bol generačným druhom Sandra Botticelliho. Rovnako ako on pochádzal z florentskej remeselníckej rodiny - jeho otec bol zlatník.

Rovnako ako Boticelli sa stal významným umelcom, čo mu zaistilo priateľstvo a ochranu príslušníkov najvýznamnejších florentských rodín.

Obidvaja maliari boli roku 1481 povolaní pápežskou kúriou do Ríma, aby sa tu podieľali na výzdobe Sixtínskej kaplnky. Roku 1491 zasadali v porote, ktorá mala hodnotiť projekty na výstavbu priečelia florentského dómu Santa Maria del Fiore.

Na rozdiel od Boticelliho sa však Ghirlandaio nezúčastňoval spoločenského života vo Florencii. Zanechal nám najmä cenné fresky v kaplnkách florentských kostolov. Typický je pre ne svetský charakter - kresťanské témy sú využívané pre zobrazenie súčasnosti - napríklad krajiny okolo Florencie alebo významných osobností.

V rokoch 1483 až 1486 vyzdobil Ghirlandaio kaplnku Sassetiov v kostole Santa Trinita scénami zo života sv. Františka z Assisi. Veľa zobrazených postáv predstavuje členov rodov Medici a Sasseti a ich priateľov a známych.

Pre túto kaplnku namaľoval tiež obraz Klaňanie pastierov, ktorý je dnes v Gallerii dell'Accademia.


Jedným z najvýznamnejších diel tohto autora je freska Posledná večera, ktorú vymaľoval okolo roku 1480 v refektári kláštora pri kostole Ognissanti (Všetkých svätých) vo Florencii.

K tomuto námetu ho vraj inšpiroval Leonardo da Vinci, ktorý dokončené dielo uvidel pred svojím odchodom z Florencie (po niekoľkých rokoch vytvoril aj on fresku na námet poslednej večere Pána v milánskom kláštore Santa Maria delle Grazie). Ghirlandaiov obraz vyniká sviežimi farbami a zaujímavým pozadím.

Zdroj: wikipedia.org