Elizabeth Taylorová zomrela

23.03.2013 06:31

23. marca 2011 v Los Angeles v Kalifornii zomrela Elizabeth Taylorová, zvaná tiež Liz Taylorová, celým rodným menom Elizabeth Rosemond Taylorová, americká herečka, jedna z veľkých hollywoodskych hviezd strieborného plátna 20. storočia, dvojnásobná držiteľka ceny Americkej filmovej akadémie Oscar, ktorá sa stala jedným z filmových sex-symbolov svojej doby. Narodila sa 27. februára 1932 v Hampsteade vo Veľkej Británii.

Pochádzala z americkej rodiny, ktorá pred druhou svetovou vojnou trvalo žila v Londýne. Od útleho detstva sa učila tancovať. Už vo veku deviatich rokov sa prvýkrát objavila vo filme. V roku 1943 uzavrela svoju prvú zmluvu so spoločnosťou Metro-Goldwyn-Mayer, kde sa stala detskou filmovou hviezdou 40. rokov 20. storočia.

Medzi jej najznámejšie filmové úlohy patrí dvojdielny veľkofilm Kleopatra z roku 1963, kde si zahrala spolu s Rexom Harrisonom a svojim neskorším manželom Richardom Burtonom, či film Skrotenie zlej ženy nakrútená na motívy rovnomennej divadelnej hry Williama Shakespeara. Za umelecky najhodnotnejšie sú považované jej filmy Telefón Butterfield 8 z roku 1960 a Kto sa bojí Virginie Woolfovej ? z roku 1966, za ktoré bola ocenená Oscarom.

Bola celkovo osemkrát vydatá, z toho dvakrát za Richarda Burtona.

Úspešne uviedla na trh rad parfumov a voňaviek.

Zdroj: wikipedia.org