Elo Romančík sa narodil

17.12.2013 06:16

17. decembra 1922 sa v Ružomberku narodil Elo (Emanuel) Romančík, slovenský herec.

Elo Romančík získal prvý vzťak k herectvu od svojho otca, ktorý sa v mladosti venoval ochotníckemu divadlu. Už na ľudovej škole vytušili učitelia talent herectva v malom Elovi a dávali mu príležitosť, aby sa prejavil. Počas štúdia na gymnáziu už vystupoval na literárnych večierkoch a škola mu dala aj prvú hereckú príležitosť. Po absolvovaní gymnázia pracoval v stavebnej firme.

Na profesionálnu scénu sa dostal na dosky Slovenského komorného divadla v Martine. Výberová komisia vybrala zo šestnástich uchádzačov dvoch, jeden z nich bol Elo Romančík. V martinskom divadle pobudol jedenásť rokov. V roku 1956 prešiel do bratislavskej činohry SND, kde patril k dominantným hereckým osobnostiam. Stvárnil množstvo zaujímavých postáv. Hral i vo viacerých známych filmoch. Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol prvým hercom v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia Lucienne! Inscenácia bola odvysielaná naživo 15.5.1957 z bratislavského štúdia Československej televízie.

V televízii pôsobil v prvých úspešných seriáloch. Pôsobil i v mnohých rozhlasových inscenáciách. Známy je svojou maliarskou záľubou, karikatúrnym spôsobom zachytil takmer všetkých svojich kolegov hercov. Dnes, ako dôchodca, sa venuje fotografovaniu, filmovaniu a práci v záhrade.

Zdroj: wikipedia.org

https://www.swaton.sk/index.php?go=autogramy/sk/herci4

https://www.autogramy.cz/index.php?category=show&id=5112