Emily Jane Brontëová zomrela

19.12.2013 06:26

19. decembra 1848 v Haworthe vo West Yorkshire zomrela Emily Jane Brontëová (pseudonym Ellis Bell), anglická spisovateľka, sestra spisovateliek Charlotty Brontëovej, Anny Brontëovej a básnika a maliara Patricka Branwella Brontë. Narodila sa 30. júla 1818 v Thorntone v Yorkshire.

Narodila sa v Thorntone v Yorkshire v rodine Patricka Brontë a jeho manželky Marie Brontëovej, rodenej Branwellovej, ako mladšia sestra Charlotty Brontëovej a v poradí piate zo šiestich detí. V roku 1820 sa rodina presťahovala do Haworthu, kde bol ich otec menovaný za doživotného kaplána. Tu, obklopená literatúrou v otcovej knižnici, mohla Emily objavovať a rozvíjať svoj literárny talent. Ešte ako dieťa si s Charlottou, Annou a bratom Branwellom po matkinej smrti vytvorili svoje vlastné fiktívne kráľovstvo (Angria, Gondal, Gaaldine), objavujúce sa v príbehoch, ktoré napísali neskôr. Z tohto obdobia sa zachovalo len málo z jej prác, s výnimkou básní.

V roku 1838 začala pracovať ako guvernantka v škole pre mladé dámy Miss Patchett’s Ladies Academy v Law Hill Hall, neďaleko Halifaxu. Neskôr spolu so sestrou Charlottou navštevovala súkromnú školu v Bruseli. Po návrate domov si spoločnými silami otvorili svoju vlastnú súkromnú školu, no pre nedostatok žiakov ich projekt stroskotal. Keď rodina objavila Emilin literárny talent, priviedlo to jej sestry Charlotte a Annu k tomu, aby vydali spoločnú zbierku básní, ktorá vyšla v roku 1846. Aby sa vyhli súdobým predsudkom voči spisovateľkám, prijali sestry Brontëové pseudonymy, v ktorých zachovali začiatočné písmená svojich krstných mien - z Charlotte sa stal Currer Bell, z Emily Ellis Bell a z Anny Acton Bell.

V roku 1847 vydala Emily svoj jediný román Wuthering Heights (Búrlivé výšiny), ako dva diely z trojdielneho súboru (tretí diel tvoril román jej sestry Anny Agnes Grey (Agnes Greyová)). Inovačná štruktúra Emilinho románu zožala tak trochu zmätenú kritiku, no i napriek tomu sa kniha stala časom klasickým dielom anglickej literatúry. V roku 1850 vydala Charlotte Emilin román Wuthering Heights (Búrlivé výšiny) znovu, no tentoraz pod sestriným skutočným menom.

Tak, ako jej sestry, i Emily mala veľmi krehké zdravie, podlomené drsným životom doma i v škole. V septembri 1848 na pohrebe svojho brata Branwella prechladla a po odmietnutí akejkoľvek lekárskej pomoci napokon 19. decembra 1848 zomrela na tuberkulózu. Pochovaná bola do rodinnej krypty v kostole Church of St. Michael and All Angels v Haworthe v Západnom Yorkshire.

 

Dielo

  • 1846 - Poems by Currer, Ellis and Acton Bell, zbierka básní sestier Brontëových
  • 1848 - Wuthering Heights (Búrlivé výšiny)

Zdroj: wikipedia.org